Studiegids

nl en

Diversiteit: Conflict & Consensus

Vak
2009-2010

Beschrijving

Multi-etnische samenlevingen zijn in de wereld eerder de regel dan de uitzondering. Het vraagstuk komt op de voorpagina’s zodra etnische spanningen uitmonden in geweld en burgeroorlog. Hoe kan gewelddadig conflict tussen etnische of religieuze groepen worden beëindigd en welke rol kan de internationale gemeenschap spelen? Wat kan een interventie bereiken en kan de internationale gemeenschap een rol spelen in de opbouw van een nieuw politiek stelsel?
Bij conflictoplossing moet een basis worden gelegd voor een politiek stelsel dat door de verschillende groepen wordt geaccepteerd. Daarbij kan veel worden geleerd van de manier waarop in sommige heterogene landen met succes een politiek stelsel is ontwikkeld dat stabiliteit en consensus stimuleert. Federalisme, regionale autonomie, coalities, proportionele formules in het bestuur of in de volksvertegenwoordiging zijn institutionele oplossingen in conflictsituaties. Of deze instituties ‘werken’, hangt ook in belangrijke maken af van politieke cultuur en andere factoren die in de literatuur onder de noemer van ‘voorwaarden’ worden behandeld. Deze onderwerpen komen in de literatuur voor deze cursus, de discussies en de gastlezingen vanuit verschillende subdisciplines uitgebreid aan bod.

Studiemateriaal

W. Kymlicka, ‘Multicultural Odysseys: Navigating the New International Politics of Diversity’ (Oxford; Oxford University Press, 2009) en enkele artikelen

Toetsing

Tentamen, korte essays en opzet scriptie

Minorscriptie

Na afronding van de thematische cursus Diversiteit: conflict en consensus voeren minorstudenten in de periode januari een eigen individueel literatuuronderzoek uit. Dit onderzoek vormt onderwerp van de minorscriptie met een omvang van ongeveer 6000 woorden. Een opzet voor deze scriptie dient in het kader van de thematische cursus te worden ingeleverd en goedgekeurd.

Rooster

Donderdag 29 oktober t/m 17 december van 11-13 uur in 1A11 (behalve 12/11 4B07, 19/11 4B11, 26/11 SA29, 3 en 10/12 4B07 en 17/12 SA09)