Studiegids

nl en

Algemeen bestuursrecht

Vak
2009-2010

Coördinator

  • Naam: Mr. J.A.M.A. Sluysmans en J.J. van der Gouw

  • Werkadres: Feltz Advocaten, Javastraat 22, Den Haag

  • Bereikbaarheid: Na aanvraag via e-mail wordt individuele afspraak gemaakt.

  • Telefoon: 070 3131 050

  • E-mail: sluysmans@feltz.nl en/of vandergouw@feltz.nl

Instituut/afdeling

  • Instituut: Publiekrecht

  • Afdeling: Staats- en Bestuursrecht

  • Kamernummer secretariaat: B121

  • Openingstijden: 9.30 – 17.00 uur

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7713

  • E-mail: staatsenbestuursrecht@law.leidenuniv.nl

Omschrijving

Doel van het vak
Doel van het vak is: verdieping van de kennis op het gebied van het algemeen bestuursrecht met nadruk op de voor het notariaat meest belangrijke verschijningsvormen daarvan

Korte omschrijving van het vak
In vier hoor/werkcolleges worden enkele hoofdzaken uit het bestuursrecht uitgediept, namelijk de relatie tussen publiek- en privaatrechtelijk optreden van de overheid, enkele kernbegrippen uit het bestuursrecht, de rechtsbescherming en de leer van de formele rechtskracht. Centrale invalshoek is de wijze waarop de burger geconfronteerd wordt met (bestuursrechtelijk) overheidsingrepen en op welke wijze hij zich desgewenst daartegen te weer kan stellen.
Het vak biedt een training in enkele van de professionele vaardigheden die men nodig heeft in de notariële beroepspraktijk, zoals het vermogen adequaat juridische vraagstukken te signaleren en te analyseren. Aan de hand van het studieboek en de reader wordt de student een verdiepingsmogelijkheid geboden in een brede reeks van onderwerpen op het gebied van het (algemeen) bestuursrecht, waarbij door middel van zelfstudie een basisniveau aan kennis moet worden verwoven. Tijdige zelfstudie en een adequate voorbereiding op de colleges wordt gestimuleerd doordat studenten voorafgaande aan de colleges een opdracht dienen in te leveren. Dit betreft de beantwoording van vragen n.a.v. een casus die per week wordt uitgebouwd.
Tijdens de hoor / werkcolleges vindt een thematische verdieping plaats waarbij veelvuldig de praktische betekenis voor de notariële praktijk van de stof inzichtelijk wordt gemaakt. De behandeling van de casus draagt daar aan bij.

Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven: de student heeft op hoofdlijnen inzicht verworven in de voor de notariële praktijk relevante regelgeving op het gebied van het algemeen bestuursrecht. De student beschikt over basiskennis waarmee hij of zij zelfstandig de belangrijkste juridische problemen die zich in de notariële praktijk kunnen voordoen kan signaleren en oplossen. De verworven kennis biedt een basis om zonodig snel de kennis van het algemeen bestuursrecht te kunnen verdiepen teneinde juridisch complexe vragen zelfstandig te kunnen onderzoeken. Het gebruikte boek tijdens het vak is ook een uitstekend handboek voor gebruik in de praktijk.

Onderwijsvormen

Hoor/werkcolleges

  • Gecombineerd hoor/werkcollege, aansluitend twee bijeenkomsten van anderhalf uur, gedurende vier weken.

  • Namen docenten: Mr. J.A.M.A. Sluysmans en J.J. van der Gouw

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Van de studenten wordt verwacht voorafgaand aan het college de studiestof te hebben bestudeerd. Dit wordt gestimuleerd door middel van inleveropdrachten.

Andere onderwijsvorm(en)
Geen.

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal
Literatuur:

  • Van Ballegooij e.a., Bestuursrecht in het Awb-tijdperk, 6e druk (2008), Kluwer Deventer

Werkboek: Syllabus

Reader: Syllabus

Aanbevolen studiemateriaal
Geen.

Toetsing

Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen.

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.

Ingangseis

Geen.

Rooster

Voor vakken van de bachelor.

Inschrijving

Via U-twist

Digitale leeromgeving

Bij dit vak wordt geen gebruik gemaakt van Blackboard.

Bijzonderheden

Geen.

Contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc.