Studiegids

nl en

Bachelor III scriptie Rechtsgeleerdheid

Vak
2009-2010

Coördinator

Mw. B.H.J. Wildenburg
onderwijsinformatiecentrum@law.leidenuniv.nl

Omschrijving

Een student doet in een wetenschappelijk betoog verslag van een zelfstandig uitgevoerde bestudering van een juridisch onderwerp. Mede afhankelijk van de diverse onderwerpen moet hij of zij er blijk van geven in staat te zijn om op basis van onderzoek in wet, literatuur en jurisprudentie e.d. op een analytische en kritische wijze verslag te doen van dat onderzoek en van bestaande analyses en openstaande problemen binnen een rechtsgebied. De student moet er daarnaast blijk van geven in hele grote mate zelfstandig een scriptie te kunnen schrijven die wat betreft het taalgebruik en de vormgeving voldoet aan de eisen die daaraan in het vakgebied worden gesteld.
Het doel van de bachelorscriptie is het aanleren van vaardigheden, zoals onderzoek, structureren, argumenteren en het leren schrijven van een artikel. Het is daarbij van minder groot belang welk specifiek onderwerp c.q. rechtsgebied daarbij centraal staat.

Studiemateriaal

Wordt, voor zover relevant, bepaald door de scriptiebegeleider/docent van een onderwerp.

Toetsing

Zie voor criteria beoordeling/becijfering scriptie: § 2.5.1 ‘Scriptiehandleiding voor Bachelor- en masterscriptie Faculteit der Rechtsgeleerdheid’

Ingangseis

Let op: Studenten kunnen alleen inschrijven voor de bachelorscriptie als de propedeuse volledig is afgerond (cf. art. 5.2.1 OER).
Natuurlijk dienen studenten vergevorderd genoeg te zijn met hun bachelorvakken en studie om de thematiek en het niveau van dit derdejaarsvak aan te kunnen.

Inschrijving

De inschrijving van de ba-3 scriptie bestaat uit twee stappen:
1. Een algemene inschrijving
2. Een inschrijving op onderwerp
Begin januari start de algemene inschrijving. Ongeveer een maand later vindt vervolgens de inschrijving op onderwerp plaats voor hen die zich hebben aangemeld bij de algemene inschrijving.
Meer informatie over de inschrijvingsprocedure wordt medio december geplaatst op Blackboard.
De mogelijkheden om te worden ingedeeld voor een bachelor scriptieonderwerp naar keuze zijn beperkt. Er komt een lijst van tientallen onderwerpen die aangeleverd worden door de betrokken docenten en die ieder gekoppeld zijn aan een beperkt aantal studenten. Op de onderwerpen kan (bij stap 2) worden ingeschreven volgens het beginsel ‘wie het eerst komt het eerst maalt’).

Digitale leeromgeving

Vanaf medio december wordt een scriptie-omgeving geopend op Blackboard
waarop alle relevante informatie over inschrijving en onderwerpen beschikbaar is.

Bijzonderheden

Bij hoge uitzondering en onder voorwaarden kan de ba-scriptie in een ander semester worden geschreven, bv. bij langdurig studieverblijf in het buitenland – vgl. artikel 4.2.1 ‘Onderwijs- en Examenregeling Bachelor Rechtsgeleerdheid’