Studiegids

nl en

Openbare Financien

Vak
2009-2010

Openbare Financien

NB. Dit vak is alleen te volgen als keuzevak en als schakelvak voor masterstudenten. Dit vak staat dus niet open voor tweedejaars Bachelor Bestuurskundestudenten. Zij volgen het vak Public Budgeting van Dave Lowery.

Coordinator:
Prof. dr. G.D. Minderman

Studiebelasting: 5 ects, 140 studie-uren (dwz ca 60 to 70 pag’s per week gemiddelde zwaarte)

Openbare Financiën omvat de theoretische benadering van de financieel-economische aspecten van de overheid en de collectieve sector in Nederland. Het vak omvat thema’s als de begroting, de financiering van zorg, onderwijs en bijvoorbeeld de financiële bedrijfsvoering van gemeenten.
Het is een spannend vak. Er is geen beleid, geen bestuur en geen publieke sector mogelijk zonder (financiële)middelen en de besluitvorming daarover is in hoge mate politiek strategisch van aard. Daarnaast kent bijvoorbeeld de begrotingscyclus een vaste serie van besluitvormingsmomenten die voor bestuur en beleid van groot belang zijn. Ook maatschappelijke vraagstukken komen aan de orde: is op de verschillende beleidsterreinen juist financiering via de begroting wenselijk of moet er worden gekeken naar vormen van marktwerking of eigen bijdrage? Hoe loopt de politieke besluitvorming en welke toegevoegde waarde heeft de democratische legitimatie van overheidsbegrotingen? Wie controleert overigens de besluitvorming over en de besteding van de middelen en hoe loopt dat?
De collegecyclus wordt verzorgd door een docent van de Vrije Universiteit en een aantal gastsprekers op specifieke terreinen. De gastsprekers hebben hun hoofdtaak hebben in de praktijk van de openbare financiën in de publieke sector. Dat betekent dat u colleges krijgt van redelijk gespecialiseerde mensen met een duidelijke ervaring en een goed gevoel van de bestuurlijke praktijk.
De colleges zijn onontbeerlijk voor het behalen van het (gesloten boek) tentamen in december en te grote afwezigheid kan leiden tot problemen bij het behalen van het vak. Het vak probeert met de literatuur en de sprekers zowel de belangrijkste theoretische concepten te geven alsook zo dicht mogelijk bij de praktijk te blijven. Prinsjesdag 2009 zal een centrale rol spelen bij enkele colleges.
Er is veel literatuur voorhanden. Tijdens het eerste college zal een toelichting op de literatuur en de tentaminering worden gegeven.

Docent
D.J. (Douwe) Buwalda MSc CPC is sinds mei 2008 docent/onderzoeker bij het Zijlstra Center. Voordien werkte hij vanaf 1994 bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als afdelingshoofd, projectleider/-controller invoering euro en als (financial) auditor. Zijn bijdrage zal met name gaan over de rijksfinanciën. Hij fungeert als hoofddocent voor dit vak en zal maximaal aanwezig zijn bij de colleges. Indien er vragen zijn gedurende de collegecyclus kunt u bij hem terecht, bij voorkeur via email: dbuwalda@feweb.vu.nl

Literatuur
De literatuur bestaat uit enkele boeken; artikelen en aanvullende literatuur wordt opgenomen in een reader.
U wordt verzocht de volgende literatuur aan te schaffen:

  • Koopmans, Wellink & De Kam, Overheidsfinanciën, 12e druk, ISBN: 978-90-01-70980-8, Noordhoff Uitgevers, Groningen.

  • Minderman, G.D. (2003), Hoofdlijnen van het nieuwe recht der rijksfinanciën, Public controllingreeks 2, Den Haag: Sdu uitgevers, ISBN: 978-90-12-09783-3

Het verdient aanbeveling als u de literatuur voor de betreffende week voorafgaand aan het college hebt bestudeerd. U herkent dat de relevante thematiek en de wijze van bevragen (en tentamineren). Het is geenszins de bedoeling dat u feiten en details uit het hoofd leert maar wel dat u met kennis van zaken omtrent de dynamiek, structuur en normatiek van het vakgebied kunt meediscussiëren.

De reader wordt tijdens het eerste college uitgereikt (tegen kostprijs).
Het verdient aanbeveling als u de literatuur voor de betreffende week voorafgaand aan het college hebt bestudeerd. U herkent dat de relevante thematiek en de wijze van bevragen (en tentamineren). Het is geenszins de bedoeling dat u feiten en details uit het hoofd leert maar wel dat u met kennis van zaken omtrent de dynamiek, structuur en normatiek van het vakgebied kunt meediscussiëren.

Tentaminering
Tentaminering vindt plaats aan de hand van een tentamen, af te nemen in december. Het tentamen omvat drie uur en bevat een of meerdere casusposities of stellingen aan de hand waarvan de deelnemer het verworven inzicht kan laten zien. Op de tentamens is geen literatuur toegestaan (gesloten boek).
Tentamensamenstelling en correctie: D. Buwalda.

Rooster:
27 oktober t/m 8 december 2009
20.00-21.30 uur, zaal 404/405 (m.u.v. 3 en 10 november: zaal 403 Aula), Lange Houtstraat 5, Campus Den Haag.

Tentamen:
Dinsdag 22 december 2009 van 18.30-21.30 uur, zaal Aula 403, Lange Houtstraat 5.

Herkansing:
Dinsdag 12 januari 2010 van 18.30-21.30 uur, zaal zaal Aula 403, Lange Houtstraat 5.

Let op ! Er kunnen nog wijzigingen optreden in dit rooster.
Laatste wijziging: 23 september 2009.