Studiegids

nl en

Keuzevak Pedagogische Wetenschappen

Vak
2009-2010

In het derde jaar van de bacheloropleiding zijn 20 ects ingeruimd voor het volgen van keuzevakken. Voor het invullen van de keuzevakruimte zijn er tal van mogelijkheden, binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen en daarbuiten.

Keuzevakken binnen het Instituut Pedagogische Wetenschappen

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen biedt in het eerste semester (blok 1 en 2) vier keuzevakken aan, die gevolgd kunnen worden door zowel studenten van de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen als door studenten van andere bacheloropleidingen:

Bachelorstudenten kunnen hun keuzeruimte ook vullen met vakken uit andere bachelordifferentiaties dan de eigen differentiatie. Alle combinaties van differentiatievakken zijn toegestaan, mits ze geen deel uitmaken van je eigen differentiatie èn je niet meer dan twee vakken kiest uit dezelfde differentiatie. De studieadviseurs kunnen je adviseren bij het vullen van je keuzevakruimte met differentiatievakken. Natuurlijk kun je ook je keuzevakruimte vullen met een combinatie van differentiatievakken en één of meer van de bovengenoemde vier nieuwe keuzevakken van het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Kortom: volop mogelijkheden om je pedagogische kennis te verbreden en te verdiepen.

Voor deze vakken kun je je inschrijven op U-twist tot twee weken voor aanvang van het vak.

Keuzevakken buiten het Instituut Pedagogische Wetenschappen

Minoren
Met ingang van 1 september 2009 kun je binnen de Universiteit Leiden je keuzevakruimte ook vullen met een minor. Een minor is een samenhangend pakket van vakken met een omvang van 30 ects. Er is keuze uit 49 verschillende minoren. Het Instituut Pedagogische Wetenschappen biedt, in samenwerking met enkele andere instituten van de Universiteit Leiden, de interdisciplinaire minor Multiculturele samenleving aan.
Bachelorstudenten Pedagogische Wetenschappen kunnen alle vakken uit deze minor volgen, m.u.v. het vak Interculturele aspecten van opvoeding, onderwijs en hulpverlening.

In de E-studiegids vind je een overzicht van alle minoren die binnen de Universiteit Leiden worden aangeboden.

NB Iedere minor van de Universiteit Leiden komt in aanmerking. Wie een Psychologie-minor wil volgen moet dit echter vooraf voorleggen aan de examencommissie, omdat sommige vakken teveel overeenkomst kunnen vertonen met verplichte vakken uit de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.

Keuzepakketten
Je kunt ook een halve minor, een keuzepakket (15 ects) kiezen.

Let op: Voor het volgen van een keuzepakket moet je altijd schriftelijk toestemming aan de examencommissie vragen. Hiervoor is een speciaal formulier dat opgehaald kan worden bij de Onderwijsbalie Pedagogische Wetenschappen.

Losse keuzevakken
En natuurlijk kun je, zoals dat altijd al mogelijk was, je keuzevakruimte vullen met losse keuzevakken die aangeboden worden binnen de Universiteit Leiden of een andere nationale of internationale universiteit.
Er zijn geen minimumgrenzen gesteld aan de omvang van losse keuzevakken, zolang er in totaal maar ten minste 20 ects aan keuzevakken worden gevolgd. Sommige keuzevakken zijn echter uitgesloten, omdat zij te veel overeenkomen met vakken uit de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. Uitsluitend vakken die aan een universiteit gedoceerd worden komen in aanmerking, ook aan een buitenlandse universiteit.

Let op: Ook wanneer je je keuzevakruimte vult met losse keuzevakken moet je altijd schriftelijk toestemming aan de examencommissie vragen. Hiervoor is een speciaal formulier dat opgehaald kan worden bij de Onderwijsbalie Pedagogische Wetenschappen.

Studeren in het buitenland

De keuzevakruimte mag ook aan een buitenlandse universiteit worden gevuld. Er zijn volop mogelijkheden; alle informatie hierover vind je op onze site.