Studiegids

nl en

Historische archeologie van de Nederlandse expansie

Vak
2010-2011

Aanwezigheid verplicht

Ja.

Toelatingseis

Propedeuse Archeologie behaald.

Beschrijving

Vanaf de 16de eeuw heeft Nederland door commerciële expansie en de koloniale periode die daarop volgde, sporen achtergelaten in alle uithoeken van de wereld. Het historisch archeologische onderzoek naar de materiële cultuur in gebieden waar Nederlanders zich ooit hebben gevestigd, is van groot belang voor onze kennis en begrip van de sociale organisatie van de gemeenschappen waar verschillende culturen samenkwamen. In dit college wordt inzicht gegeven in de materiële aspecten van deze expansie en wordt gekeken naar de actuele discussies binnen het internationaal historisch archeologische onderzoek over de Nederlandse contacten buiten Europa. Thematisch komen verschillende onderzoeksbenaderingen en perspectieven aan bod die verbonden zijn met de logistieke, militaire, commerciële en maritieme achtergronden van het wereldwijde netwerk dat vanuit Nederland werd ontwikkeld en onderhouden. De verschillende perspectieven spelen een cruciale rol in het vormen van archeologische vindplaatsen tot erfgoed. In het college zal worden ingegaan op de rol die dit zogenoemde ‘gemeenschappelijk erfgoed’ speelt in samenwerkingsverbanden vanuit Nederland.

Leerdoelen

  • Inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse expansie buiten Europa;

  • Kennis van de belangrijkste materiële aspecten van deze expansie geschiedenis;

  • Inzicht in (actuele) discussies en vragen binnen de historische archeologie van de Nederlandse expansie;

  • Plaatsen van het Nederlands georiënteerd onderzoek in de internationale context van o.a ‘contact archaeology’, maritieme archeologie, slavernij en diaspora onderzoek, etc.

  • Inzicht in aspecten die een rol spelen bij het ontstaan van erfgoed in het algemeen en ‘gemeenschappelijk erfgoed’ in het bijzonder

    *Kennis van multidisciplinaire onderzoeksmethoden. ### Onderwijsvorm

Hoorcollege.

Toetsing

  • Leer opdracht;

  • Presentatie;

  • Onderzoeksvoorstel.

Literatuur

Wordt opgegeven tijdens college.

Rooster

Roostergegevens voor deze collegereeks zijn te vinden in het bachelor 3 rooster.