Studiegids

nl en

Christelijke Midden-Oosten

Vak
2010-2011

Toegangseisen

Beschrijving

Deze cursus biedt een eerste kennismaking met de boeiende maar complexe wereld van het christendom in het Midden-Oosten, waar het zijn oorsprong heeft, maar ook nu nog een belangrijke rol speelt. Na een historische inleiding belichten specialisten uit verschillende vakgebieden de grote regionale tradities van Armenië tot aan Ethiopië. Daarbij wordt zowel aan theologie en literatuur als aan beeldende kunst en architectuur aandacht besteed, waar mogelijk met verwijzingen naar de actualiteit in de moederlanden en in de disapora.

Rooster

Voor de meest recente versie van het rooster klik hier.

Leerdoelen

Kennis van het begrippenapparaat en de basiskennis die nodig zijn voor het kunnen volgen van de actuele ontwikkelingen op dit gebied en voor alle verdere studie van de christelijke tradities in het Midden-Oosten.

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toetsing

Schriftelijk tentamen met enkele essayvragen.

Blackboard

nvt

Literatuur

H. Teule, A. Wessels, ed., Oosterse christenen binnen de wereld van de islam, Heerlen & Kampen 1997.Aanvullende artikelen volgens nadere opgave.

Aanmelding

Indien de student dit vak niet als onderdeel van de variant Koptisch Egypte van het keuzepakket Egyptische Taal en Cultuur volgt, dient hij/zij zich aan te melden via uSis.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Contact

De coördinator, Prof. Dr. J. van der Vliet