Studiegids

nl en

Onderzoek

Vak
2010-2011

De minor wordt afgerond met een kleinschalig, eigen natuurwetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek is niet bijzonder specialistisch of mogelijkerwijs publiceerbaar; maar de vraagstelling dient wel natuurwetenschappelijk te zijn, alsmede de methode van het onderzoek. Het onderzoek wordt afgerond met een artikel volgens het formaat en opzet van een wetenschappelijk artikel.

De aanzet tot dit onderzoek is geïntegreerd in eerder genoemde vak “de praktijk van natuurwetenschappelijk onderzoek”. Tijdens dit vak doen koppels van studenten plenair een onderzoeksvoorstel waarop feedback gegeven wordt door de docent van dat vak en een aantal begeleiders. Deze begeleiders zijn junior of senior onderzoekers uit de verschillende onderzoeksinstituten van de Faculteit Wiskunde & Natuurwetenschappen (één onderzoeker per instituut die naar schatting in totaal per jaar één dag besteedt aan deze begeleiding).

Op basis van de feedback doen de koppels een uiteindelijk voorstel dat gefiateerd wordt – nog binnen het bovengenoemde college. Fiat voor het voorstel wordt gegeven op basis van: vraagstelling, bestudering van de wetenschappelijke context, onderzoeksmethode en wijze van rapportage. De begeleiders hebben een kleine verzameling reserve-onderzoeksvragen, of een lijstje met thema’s waaruit studenten kunnen kiezen.

Gedurende de volgende 8 weken hebben de begeleiders minstens tweemaal contact met de studenten. Uiteindelijk worden alle onderzoeksresultaten in een plenaire bijeenkomst gepresenteerd, waarmee direct de minor (feestelijk) afgesloten wordt. De beoordeling vindt plaats door alle begeleiders tezamen.