Studiegids

nl en

Ruimte akoestiek

Vak 2011-2012

Toegangseisen:

De cursus staat open voor studenten met belangstelling voor het onderwerp. Algemene voorkennis van wis- en/of natuurkunde op vwo-niveau wordt aanbevolen.

Beschrijving:

De cursus wordt gegeven in een blok van ongeveer dertien colleges waarin het algemene concept van de akoestiek wordt behandeld van omsloten ruimten zoals concertzalen, theaters, studio’s en controlekamers. Aandacht wordt besteed aan de relatie tussen de bouwkundige vormgeving en de klankwaarneming. Nagalmtijd, galmstraal en andere parameters worden conceptueel en mathematisch geïntroduceerd. Daarnaast worden elektro-akoestische middelen behandeld om enerzijds de akoestiek van een ruimte te meten en te analyseren en om anderzijds deze akoestiek te variëren en te optimaliseren.

Onderwijsvorm:

Hoorcollege.

Studielast:

2 ects.

Literatuur:

De reader Ruimte-akoestiek van de docent. Deze is verkrijgbaar op de reproafdeling van het Koninklijk Conservatorium.

Toetsing:

Schriftelijk tentamen.

Rooster:

Tweede semester. De cursus vindt plaats in het gebouw van het Koninklijk Conservatorium (Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag, vrijdag van 9.30-11.30 uur. Eerste college: 5 februari. Zaal wordt nog bekendgemaakt.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Aanmelden is verplicht, via een inschrijfformulier aan te vragen bij Marten van der Meulen

Informatie:

Paul Jeukendrup (coördinator Art of Sound), telefoon: 070 315 14 82, e-mail: p.jeukendrup@staff.koncon.nl