Studiegids

nl en

Workshop: Michelangelo's Meesterschap (NIKI/KNIR)

Vak
2010-2011

Michelangelo’s meesterschap
MA-cursus NIKI (Florence) / KNIR (Rome) 2-15 mei 2011

Let op: voor deze cursus geldt een toelatingsprocedure vanuit de organisatie.
De cursus kan gevolgd worden voor 5 ECTS als onderdeel van de Free Component, of als extra cursus bovenop het programma van 60 ECTS.
Neem voor verdere vragen contact op met de studiecoördinator: stucokg@hum.leidenuniv.nl

In deze cursus, aangeboden door het NIKI (Florence) en het KNIR (Rome), staat Michelangelo’s multidisciplinaire meesterschap centraal, waarbij zowel nadruk zal worden gelegd op de praktische en materiële aspecten van zijn schilder- en beeldhouwkunst en architectuur, als meer inhoudelijke elementen, waarbij gedacht moet worden aan complexe iconografiëen, filosofische en religieuze interesses en bovenal zijn dichtkunst. De cursus richt zich vooral op de kruisbestuiving tussen de verschillende kunstvormen die multimediatalent Michelangelo beheerste. Hierbij worden continuïteit en discontinuïteit zichtbaar tussen werkplaatspraktijk enerzijds en de ons bekende (kunst)theoretische, biografische en filosofische bronnen anderzijds.

Naast bestudering van relevante en recente literatuur, zullen studenten ter plaatse kennis maken met de rijke nalatenschap van Michelangelo in Florence en Rome, en komen ook praktische elementen in de cursus aan bod, zoals bezoeken aan tekeningen- en prentencollecties, de marmergroeves van Carrara en een beeldhouwatelier in Pietrasanta, waar volgens authentieke methodes wordt gewerkt. Deze cursus gaat van start in het NIKI in Florence, waar studenten ook zullen deelnemen aan het congres From Pattern to Nature in Italian Renaissance Drawing. The transition from pattern book drawings to life drawing
from Pisanello to Leonardo (NIKI, Florence 6-7 mei). De werkgroep wordt vervolgens gecontinueerd in het KNIR te Rome, waar studenten participeren in een internationale studiedag over Michelangelo’s Presentatietekeningen (KNIR, Rome 12 mei).

Ingangseis: Bachelor Kunstgeschiedenis, Algemene Cultuurwetenschappen of Geschiedenis. In verband met een maximaal aantal deelnemers (15) worden studenten geselecteerd op basis van een geschreven motivatie. Deze motivatie dient voor 1 april 2011 gestuurd te worden naar academic.secretary@knir.it en wordt ingediend via een formulier dat te downloaden is van de website van het KNIR: www.knir.it.

Onderwijsvorm: werkgroep

Onderwijstijden: Introductiecollege in Utrecht (studenten worden nader geïnformeerd over het tijdstip); 2-8 mei 2011 Nederlands Interuniversitair Instituut Florence (NIKI); 9-15 mei 2011 Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR).

Toetsvorm: referaat, werkstuk, actieve deelname.

Studielast: 140 uur

Studiemateriaal: wordt tijdens het eerste college bekend gemaakt.

Kosten: Studenten die op basis van hun geschreven motivatie zijn toegelaten tot de cursus krijgen een vergoeding in de reiskosten van €175, een enkele treinreis Florence-Rome, evenals gratis toegang tot een aantal van de musea en collecties die worden bezocht. Andere kosten zijn voor rekening van de student.

Periode: Semester 2

Docenten: Prof. Dr. Michael Kwakkelstein, Dr. Marieke van den Doel, gastdocenten.

Bijzonderheden: deze cursus staat open voor studenten van de UL, UU, UvA, VU, RUG en KUN. Studenten dienen voorafgaand aan de cursus toestemming voor deelname te vragen aan de eigen studie-coördinator evenals te overleggen over de hoogte van toekenning van studiepunten in ECTS voor de eigen opleiding. Voor meer informatie over de cursus, zie: www.knir.it en www.niki-florence.org.