Studiegids

nl en

Politiek, Bestuur en Media

Vak
2010-2011

Omschrijving
Inhoud: Het seminar behandelt de informatiedriehoek tussen politici, ambtenaren en de media. In de parade der machten behoren de media zeker thuis. Het seminar geeft aan de hand van een aantal subthema’s een beeld van de informatiedriehoek. De relaties tussen ambtenaren en media en die tussen politici en media verschillen van karakter. Ze worden elk afzonderlijk behandeld. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de rol van de media in politieke affaires en aan de beeldvorming in de media over politici en ambtenaren ten tijde van crisis. De actualiteit krijgt tijdens het seminar specifiek aandacht en zal elke bijeenkomst terugkeren. Er zal een duidelijke rol door gastsprekers uit de praktijk (parlementaire tv-journalistiek, politiek, ministeriele persvoorlichting) vervuld worden.
Doel: Na het volgen van dit vak hebben de studenten kennis verworven over de relatie tussen de werelden van politiek, ambtenaren en media. Ze zullen een inzicht hebben in de onderlinge verhoudingen, afhankelijkheden en mechanismen die de interactie helpen vormgeven. Ook zullen de deelnemers een beter begrip hebben van de kansen en beperkingen van bestuur in een mediatijdperk vanuit een democratisch en rechtstatelijk perspectief.

Onderwijsvormen
Colleges, groepsdiscussie, presentaties en gastcolleges

Studiemateriaal
Circa 600 pagina’s

Voor de seminar Politiek, Bestuur en Media is de volgende literatuur verplicht: – Louw, E. (2010), The media and the political process. London: Sage, 2nd edition (240 p) – Bennett, W.L. (2008), News. The politics of illusion (8th edition). New York.
Pearson/Longman (336 p) – Luyendijk, J. (2010), Je hebt het niet van mij, maar… Een maand aan het Binnenhof. Amsterdam: Podim (111 p).

Toetsing
– Actieve deelname aan de colleges
– Paper over relevante casus (4000 woorden max.)

Rooster
Maandag van 13-16 uur
28/3 t/m 11/4 in zaal: OA 33
18/4 in zaal SB45
2/5 en 9/5 in zaal: 1A21
16/5 in zaal: OA33

Update: -7/4-2011