Studiegids

nl en

Philology 2: Introduction to Old English Language and Literature

Vak
2011-2012

Toegangseisen

Geen

Beschrijving

Deze cursus richt zich op de eerste eeuwen van de Engelse taal en cultuur, de periode van het Oudengels en Angelsaksisch Engeland (c.450–c.1100), waarvan een verrassend rijke literatuur is overgeleverd. Je krijgt een inleiding in de Oudengelse taal (klank- en vormleer, zinsbouw; Oudengels als voorouder van Nieuwengels), en vaardigheid in het vertalen van korte teksten in proza en poëzie. Daarnaast bestuderen we een gevarieerde selectie Angelsaksische literatuur, deels in het Oudengels en deels in vertaling, zoals de Anglo-Saxon Chronicle, Ælfric, en Beowulf. Door deze teksten in een cultuurhistorische context te plaatsten laten we ook thema’s als de Vikingen, de “Sutton Hoo ship burial,” manuscripten en het dagelijks leven aan bod komen.

Leerdoelen

Inzicht in en begrip van Oudengelse grammatica; vaardigheid in het vertalen van Oudengelse tekst; inzicht in Angelsaksische literatuur en cultuur.

Rooster

Het rooster zal vanaf 1 juni beschikbaar komen via de website

Onderwijsvorm

Twee uur werkcollege per week.

Toetsing

Schriftelijk tentamen met ongeziene vertaling en grammatica 30%; tentamen literatuur en cultuur 40%. Verder: werkgroep bijdragen/ assignments 30%.

Blackboard

Er zal een Blackboard site beschikbaar zijn voor deze cursus.

Literatuur

  • Peter S. Baker. Introduction to Old English. 2nd edn. Malden MA [etc.]: Blackwell, 2007.

  • Elaine Treharne. Old and Middle English c.890–c.1400: An Anthology. 3rd edn. Malden MA [etc.]: Blackwell, 2009.

Aanmelden

Studenten melden zich aan via uSis. Eerstejaarsstudenten kunnen zich niet aanmelden. De indeling in de werkgroepen wordt door de administratie gedaan. Bij problemen kan men het secretariaat raadplegen; tel. 071 5272144 of english@hum.leidenuniv.nl.

Aanmelden A la carte en contractonderwijs

Aanmelden voor A la Carte
Aanmelden voor Contractonderwijs

Contact

Secretariaat Opleiding Engelse Taal en Cultuur, P.N. van Eyckhof 4, kamer 102C. Tel. 071 5272144; mail: english@hum.leidenuniv.nl.
Studieadviseur Bachelor: Mw. S.H.J. Bollen, P.N. van Eyckhof 4, kamer 103B.
Studiecoördinator Master: mw. K. van der Zeeuw-Filemon, P.N. van Eyckhof 4, kamer 103C.