Studiegids

nl en

Grote beschrijvingen van de VOC

Vak
2011-2012

Toegangseisen

Beschrijving

In de zeventiende eeuw was er in Nederland natuurlijk grote belangstelling voor het reilen en zeilen van de kooplieden in Azië. Dat resulteerde in een omvangrijke reeks boeken met reis- en landbeschrijvingen. Veel hiervan werd gedrukt, en veel ligt in het VOC-archief dat in het Nationaal Archief is ondergebracht. In deze werkgroep wordt uitgelegd welke soorten documenten er zijn, wat de literaire waarde is van de gedrukte en handschriftelijke teksten. Iedere student schrijft een nota over een tekst, waarin aandacht besteed wordt aan de bron, de interpretatie van de tekst en de cultuurhistorische achtergrond.

Leerdoelen

Kennis van de koloniale literatuur, ervaring met bronnenmateriaal en inzicht in het beoordelen van de waarde van documenten.

Rooster

Zie het rooster van de opleiding Nederlandse taal en cultuur.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Dit college is niet beschikbaar voor A la carte onderwijs.

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Toetsing

Actieve deelname aan het college (20%), presentatie (30%) en werkstuk (50%). Als het eindcijfer onvoldoende is moet het werkstuk herkanst worden.

Blackboard

Blackboard zal niet worden gebruikt.

Literatuur

F.S. Gaastra: De geschiedenis van de VOC. Zupthen, editie naar keuze.

Aanmelden

Aanmelden als student via uSis

Aanmelding voor A la carte en contractonderwijs

Aanmelden A la Carte.
Aanmelden Contractonderwijs.

Contact

E-mailadres coördinator/docent: Dr. A.J.E. Harmsen.