Studiegids

nl en

Public Governance and Government

Vak
2011-2012

Coördinator

Prof.dr. Goos D. Minderman is hoogleraar Public law and Public Governance aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Jelle Zijlstra Center for Public Control and Governance. Hij promoveerde in 2000 op parlementaire sturing van rijksfinanciën en publiceert veel over bestuur, toezicht en verantwoording bij non-profitorganisaties.

Teacher

K.H. (Kim) van Eijck is universitair docent en onderzoeker aan het Zijlstra Center for Public Control and Governance van de VU. Email: k.h.van.eijck@vu.nl.

Onderwijs

Het openbaar bestuur verandert ingrijpend als gevolg van de terugtredende centrale overheid. Decentralisatie van bevoegdheden naar lokale overheden en naar het maatschappelijk middenveld leidt tot nieuwe mechanismen, structuren en dus ook tot nieuwe vragen. Beleid wordt gerealiseerd in netwerken van organisaties die individueel meer willen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Zowel binnen de organisatie (zogenaamde corporate governance) alsook daarbuiten treden effecten op die opnieuw knelpunten genereren.

Gedurende het vak Public Governance and Governance staan wij onder andere stil bij de volgende vraagstukken: wat wordt er nu eigenlijk verstaan onder de governance-ontwikkeling? Wat is daarbij de rol van de maatschappelijke ondernemer? Wat is de rol van de overheid in de nieuwe taakverdeling? Hoe functioneren netwerken en hoe effectief zijn die?

Einddoelen

Einddoel 1 Oriëntatie op inhoud bestuur in de publieke sector en deelgebieden, grondslagen.
Einddoel 2 Academische vaardigheden.

Onderwijsvormen

Discussiecolleges en casecolleges

Studiemateriaal

Zie de reader

Toetsing

  1. 3 x statement (max 500 woorden) ter voorbereiding van interactief college (conform Harvard Case method). Deze vormen samen 30% van het eindcijfer; en
  2. Een eindpaper (max 2500 woorden, 70% van het eindcijfer) waarin de student ingaat op een governance vraagstuk.

Ingangseis

Geen

Rooster Periode: 02/11 t/m 14/12 Woensdag 2/11 van 20-21.30 uur, LET OP 1 MALIG van 20.00-21.30 uur Woensdag 9/11 t/m 14/12 van 18.30-20.00 uur

Locatie: Campus Den Haag, Stichthage, Lange Voorhoutzaal