Studiegids

nl en

Aesthetics & performance in electronic music

Vak 2011-2012

Toegangseisen

Belangstellenden electronische muziek.

Beschrijving

Elektronische muziek is wellicht de enige soort muziek die is ontstaan zonder een uitvoeringspraktijk. Alhoewel de uitvoeringspraktijk intussen alweer decennia bestaat, blijven de uitgangspunten van deze muziek een interessant onderwerp van discussie, met als fundamentele vragen: Is het mogelijk om muziek te maken zonder enige referentie aan de uitvoeringspraktijk? Hoe heeft de digitale revolutie onze relatie met de traditionele muziektheorie veranderd? Is er een theorie van elektronische muziek? Hebben we totaal nieuwe concepten nodig, of wordt de breuk met het verleden sterk overdreven? Wat is de concrete verbinding tussen elektronische en moderne westerse kunstmuziek? Is plezier het doel van muziek? Is luisteren een eenzame bezigheid? De menselijke cultuur heeft ontelbare toepassingen en betekenissen voor muziek: van gebed en viering tot synchronisatie en genezing. Waar moet onze aandacht bij deze diversiteit naar uitgaan met betrekking tot onze inventie van muziek?

Leerdoelen

Rooster

Eerste en tweede semester. Woensdagen van 12.45 – 15.00 uur; vergaderkamer. De lessen vinden plaats in het gebouw van het Koninklijk Conservatorium, Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag (op loopafstand van Den Haag Centraal).

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toetsing

Blackboard

Literatuur

Aanmelden

Aanmelden is verplicht, via een inschrijfformulier aan te vragen bij Marten van der Meulen

Contact

Kees Tazelaar of info@sonology.org.

Opmerkingen

Studielast
Leidse studenten die bij dit Conservatorium vak aanschuiven, sluiten af met een extra opdracht om aan de vereiste studiebelasting van 5 ects te voldoen.