Studiegids

nl en

Fotografie 1

Vak 2011-2012

Toegangseisen

  • Maak een fotoreportage in tien foto’s van een wandeling van je huis naar bijvoorbeeld de bakker, slager, school, etc. en probeer deze tocht voor de kijker in aansprekende beelden vast te leggen, en – kies een thema en werk dit uit in tien beeldvarianten waarbij je benadering inzicht geeft in je persoonlijke verbeelding.
    Het is niet belangrijk of je een analoge of digitale camera gebruikt. Wel dient het beeldformaat tenminste 13×18 cm te zijn. De foto’s kunnen ook op een laptop worden getoond.

De toelatingsgesprekken voor Fotografie zijn op woensdag 1 september 2010 tussen 17.00 -19.00 uur. Studenten die zich hebben aangemeld voor dit keuzevak krijgen tijdig bericht hoe laat ze ingeroosterd zijn en waar het gesprek plaatsvindt.

Beschrijving

Dit vak is een introductiecursus fotografie waarbij centraal staat: het onderzoek naar de expressie- en toepassingsmogelijkheden van fotografische middelen. De docent gaat in op begrippen zoals beeld, werkelijkheid, voor- en achtergrond, ruimte, scherpte, scherpte/diepte, sluitertijd, diafragma, licht, verlichting, moment.

Leerdoelen

Doel is ook kennis te maken met verschillende specialisaties zoals wervende, illustratieve, reportage-, documentaire en autonome fotografie. De studenten werken onder meer met: de camera obscura, met verschillende camerasystemen, studio- en doka- apparatuur.
De opdrachten liggen op het vlak van beeldonderzoek, schetstechnieken en documentatie; ze zijn gericht op je individuele artistieke ontwikkeling. Aandacht wordt tenslotte ook besteed aan moderne technieken als digitale fotografie en beeldbewerkingsoftware.

Rooster

1ste semester. De lessen vinden plaats in het gebouw van de KABK (Prinsessegracht 4, Den Haag), woensdag van 19.00-21.30 uur.
1ste les: woensdag 8 september 2010.
Lokaal PB004

Onderwijsvorm

Practicum, individuele begeleiding.

Toetsing

Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. Aanwezigheid verplicht.

Blackboard

Geen blackboard aanwezig

Literatuur

Wordt tijdens de eerste les bekendgemaakt.

Aanmelden

Dave Willé, e-mail: academiederkunsten@kabk.nl
Aanmeldingsformulier krijg je toegestuurd en een verklaring van geen bezwaar die ondertekend moet worden door eigen studiecoordinator.

Contact

Informatie over het keuzevak: Jean-Jacques Almanza, e-mail: almanza@online.nl
Aanmelden, rooster Dave Willé, e-mail: academiederkunsten@kabk.nl

Opmerkingen

Je moet in het bezit zijn van een digitale of analoge fotocamera.
Je dient voldoende tijd buiten de lessen om te hebben/vrij te maken om voor de opdrachten die je mee naar huis krijgt te kunnen fotograferen.