Studiegids

nl en

Inleiding dramatische media

Vak
2012-2013

Toegangseisen

Beschrijving

In een reeks hoor- en kijkcolleges oriënteren wij ons op de mediumspecifieke eigenschappen van theater en film. In het eerste blok bespreken we de verschillende middelen die film- en theatermakers tot hun beschikking hebben om verhalen te vertellen. We kijken daarbij onder andere naar dialoog, acteerstijlen, licht, decor, cinematografie, editing, en het gebruik van geluid en muziek. De opgedane inzichten zullen worden getoetst tijdens een bezoek aan een theatervoorstelling en een filmvertoning. In het tweede blok concentreren we ons op specifieke media, genres en vormen. Ze betreffen alle aspecten en elementen die kenmerkend zijn voor de interactie tussen theater en bewegend beeld. Media die nader aan bod komen zijn: theater, radio, film, tv. Genres zijn tragedie/komedie, hoorspel, musical, documentaire en animatie. Andere begrippen die aan bod komen zijn machinerie, gerepresenteerde ruimt en ruimte van representatie, verfilming, documentatie.

Leerdoelen

Oriëntatie op de mediumspecifieke eigenschappen en intermediale mogelijkheden van theater en film.

Rooster

Collegerooster

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Toetsing

Paper en tentamen

Blackboard

Blackboard wordt ingezet ter info aan studenten

Literatuur

Nader bekend te maken

Aanmelden

Studenten die willen deelnemen aan deze colleges moeten zich daarvoor aanmelden via het Universitair Studenteninformatiesysteem uSis

Studeer je aan een andere universiteit en wil je inschrijven voor keuzevakken bij Literatuurwetenschap te Leiden, dan kun je dat doen met behulp van het Formulier Gaststudent. Niet-Leidse studenten kunnen meer informatie over keuzevakken inwinnen bij Martine van Leeuwen (tel. 071 527 6485).

Aanmelding voor A la carte en contractonderwijs

Belangstellenden die deze cursus in het kader van A la carte onderwijs willen volgen (zonder tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), vinden hier meer informatie over kosten, inschrijving, voorwaarden etc.

Contact

Bij de docent, dhr. J. Hamers

Opmerkingen

Voor meer informatie, zie ook de eigen website van de opleiding Film- en literatuurwetenschap