Vanwege het Corona virus is het nog onduidelijk hoe het onderwijs precies verzorgd gaat worden. Zie voor de actuele informatie de betreffende vakpagina’s op Blackboard/Brightspace.

Studiegids

nl en

De Ierse revolutie 1916-1923

Vak
2012-2013

Toegangseisen

  • Beide tweedejaars BA-werkcolleges behaald.

  • Instaptoets over: Michael Laffan, The Partition of Ireland 1911-1925 (Dundalk)

Beschrijving

Het langdurige verzet tegen de staatkundige eenheid van Ierland en Groot-Brittannië dat begon in het begin van de negentiende eeuw culmineerde in de revolutionaire periode van 1916 tot 1923. Deze periode begon met de Paasopstand van 1916. Ondanks dat deze snel werd neergeslagen legde zij de basis voor de guerrilla oorlog van 1920-21 die resulteerde in een compromis tussen Ierse nationalisten en de Britse regering, waarbij het zuiden van Ierland een dominion werd in het Britse Gemenebest en het noorden een onderdeel bleef van het Verenigd Koninkrijk met een eigen regionale regering. De speciale regeling voor het noorden was het resultaat van de oppositie van Ierse Protestanten tegen de afscheiding van Ierland. Verzet tegen dit compromis binnen de revolutionaire beweging leidde tot de Ierse Burgeroorlog van 1922-23. De winst van degene die het compromis met Engeland aanvaardde betekende het voorlopige einde van deze gewelddadige periode in de Ierse geschiedenis.
Dit college zal zich voornamelijk richten op de volgende vragen: Waarom brak er een revolutie uit in Ierland? Waarom was het zo gewelddadig? Was de deling van Ierland een noodzakelijk onderdeel van de oplossing voor het conflict? In hoeverre was er sprake van revolutionaire veranderingen in deze periode? Voor de beantwoording van deze vragen zullen we de positie analyseren van de constitutionele nationalisten, de revolutionaire republikeinen, de Ulster en zuidelijke unionisten, de Britse regering en instituties als de Katholieke kerk en de arbeidersbeweging. Na een aantal inleidende colleges zullen de studenten hun eigen onderzoeken gaan uitvoeren en daarover rapporteren.

Leerdoelen

Leren omgaan met primaire bronnen in de vorm van parlementaire verslagen, kranten en persoonlijke verklaringen

Rooster

Zie rooster

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing

  • Participatie (15%),

  • presentaties (10%),

  • werkstuk (70%)

Blackboard

Ja

Literatuur

Michael Laffan, The Partition of Ireland 1911-1925 (Dundalk)

Aanmelden

Via uSis

Contact

Email: Dr. J. Augusteijn