Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Fotografie 1

Vak 2014-2015

Toegangseisen

  • Maak een fotoreportage in tien foto’s van een wandeling van je huis naar bijvoorbeeld de bakker, slager, school, etc. en probeer deze tocht voor de kijker in aansprekende beelden vast te leggen – kies een thema en werk dit uit in tien beeldvarianten waarbij je benadering inzicht geeft in je persoonlijke verbeelding.
    Het is niet belangrijk of je een analoge of digitale camera gebruikt. Wel dient het beeldformaat tenminste 13×18 cm te zijn. De foto’s kunnen ook op een laptop worden getoond.

Beschrijving

In dit keuzevak draait het om foto’s. We zien ze de hele dag, in het nieuws, als onderdeel van reclames, gepresenteerd als kunstwerken. Meestal denken we dat we onmiddelijk snappen wat we zien, dat de foto direct en transparant is. Maar is dat wel zo?
We gaan ons bezighouden met het maken van foto’s en proberen daarbij grip te krijgen op het eindresultaat. We proberen de baas te zijn over de camera. Daarnaast zullen we veel gaan kijken naar foto’s in (foto)boeken, en naar (delen uit) documentaires over fotografen, en naar manieren waarop foto’s in de media besproken worden. Je gaat proberen dit in verband te brengen met de manier waarop jij met foto’s in aanraking komt tijdens je studie/in je vakgebied.
Sommige lessen ben je praktisch bezig, met het kennis maken met je eigen camera en de basis principes van camera’s in het algemeen, in de studio, in de donkere kamer of om beelden te bewerken in photoshop. Andere lessen wordt er vooral gekeken naar- en gepraat over foto’s.
Je maakt een portretserie van iemand uit je naaste omgeving aan de hand van een aantal gegeven deelopdrachten, en schrijft daarnaast een kort essay (1.000 tot 2.000 woorden) over foto’s (of een foto) die je tegenkomt in het kader van je studie. Houdt voor het werk in de donkere kamer rekening met ongeveer 10 euro aan kosten voor chemie en papier.

Leerdoelen

Doel is ook kennis te maken met verschillende specialisaties zoals wervende, illustratieve, reportage-, documentaire en autonome fotografie. De studenten werken onder meer met: de camera obscura, met verschillende camerasystemen, studio- en doka- apparatuur.
De opdrachten liggen op het vlak van beeldonderzoek, schetstechnieken en documentatie; ze zijn gericht op je individuele artistieke ontwikkeling. Aandacht wordt tenslotte ook besteed aan moderne technieken als digitale fotografie en beeldbewerkingsoftware.

Rooster

Toelatingen: woensdagmiddag 10 september 2014, vanaf 13:30 u.
Lessen: woensdag van 19:00-21:30
Periode: 17-09-2014 t/m 21-01-2015
Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag
Leslokaal: volgt t.z.t.
Geen lessen tijdens de volgende vakanties en feestdagen:
herfstvakantie (20-10-2014 t/m 24-10-2014) en kerstvakantie (22-12-2014 t/m 2-01-2015)

Onderwijsvorm

Practicum, individuele begeleiding.

Toetsing

Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. Aanwezigheid verplicht.

Literatuur

Wordt tijdens de eerste les bekendgemaakt.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Voor aanmelden, ga naar www.kabk.nl

Contact

Iris Luttmer

Opmerkingen

Je moet in het bezit zijn van een digitale of analoge fotocamera.
Je dient voldoende tijd buiten de lessen om te hebben/vrij te maken om voor de opdrachten die je mee naar huis krijgt te kunnen fotograferen.

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.:
Keuzevakken muziek en beeldende kunsten