Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Fotografie 2

Vak 2014-2015

Toegangseisen

  • Maak een fotoreportage in tien foto’s van een wandeling van je huis naar bijvoorbeeld de bakker, slager, school, etc. en probeer deze tocht voor de kijker in aansprekende beelden vast te leggen, en – kies een thema en werk dit uit in tien beeldvarianten waarbij je benadering inzicht geeft in je persoonlijke verbeelding.
    Het is niet belangrijk of je een analoge of digitale camera gebruikt. Wel dient het beeldformaat tenminste 13×18 cm te zijn. De foto’s kunnen ook op een laptop worden getoond.

Beschrijving

In Fotografie 2 (tweede semester) ligt het zwaartepunt van de inhoud van de lessen niet zozeer op het maken van foto’s alswel op het presenteren ervan. Je werkt toe naar een expositie, waar van iedere deelnemer een presentatie aan de wand én een fotoboek te zien zal zijn. De presentatie aan de wand bestaat uit inktjet prints die gemaakt worden op de akademie, het fotoboek wordt gemaakt bij een zogenaamde printing on demand leverancier als Blurb of Lulu. Houdt rekening met enkele tientjes aan kosten hiervoor.
Je gaat uit van een bestaande serie foto’s. Deze kunnen afkomstig zijn uit de media, maar ook uit een familie album of schoenendoos. Doordat jij de context van de foto’s nu gaat controleren bepaal jij wat ze zeggen. Je maakt een aantal nieuwe beelden die je daarbij helpen. Daarnaast bezoek je een tentoonstelling en schrijf je naar aanleiding daarvan een recensie, bedoeld voor vak/studiegenoten.

Leerdoelen

Doel is ook kennis te maken met verschillende specialisaties zoals wervende, illustratieve, reportage-, documentaire en autonome fotografie. De studenten werken onder meer met: de camera obscura, met verschillende camerasystemen, studio- en doka- apparatuur.
De opdrachten liggen op het vlak van beeldonderzoek, schetstechnieken en documentatie.
Aandacht wordt tenslotte ook besteed aan moderne technieken als digitale fotografie en beeldbewerkingsoftware.

Rooster

Toelatingen: 24 januari of op 4 februari, als er nog plaatsen beschikbaar zijn
Lessen: woensdag van 19:00-21:30
Periode: 04-02-2015 t/m 03-06-2015
Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag
Leslokaal: informatie volgt
Geen lessen tijdens de volgende vakanties en feestdagen:
voorjaarsvakantie (23-02-2015 t/m 27-02-2015)

Onderwijsvorm

Practicum, individuele begeleiding.

Toetsing

Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. Aanwezigheid verplicht.

Literatuur

Wordt tijdens de eerste les bekendgemaakt.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Voor aanmelden, ga naar www.kabk.nl

Contact

Iris Luttmer

Opmerkingen

Je moet in het bezit zijn van een digitale of analoge fotocamera.
Je dient voldoende tijd buiten de lessen om te hebben/vrij te maken om voor de opdrachten die je mee naar huis krijgt te kunnen fotograferen.

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.:
Keuzevakken muziek en beeldende kunsten