Toegangseisen
C programmeren, Datastructuren, Digitale Technieken
Beschrijving
In dit college wordt de basis concepten van computer architecturen uitgelegd: processoren, memory hierarchy, en opslag systemen. Hierbij wordt gekeken hoe instructies en processes sneller verwerkt kunnen worden door oude en nieuwe hard- en softwarematige technieken toe te passen. De voordelen, maar ook de beperkingen van deze technieken omen ruimschoots aan bod, en er wordt duidelijk gemaakt wat dit voor toekomstige architecturen betekent. In het bijbehorende practicum worden verschillende begrippen in detail uitgewerkt, daardoor de student een beter inzicht krijgt in de werkwijze en beperkingen van verschillende onderdelen van een computer architectuur. Onderwerpen die aan bod komen zijn: grondbeginselen van computer architecturen, instructie-level parallellisme, pipelining, vectorprocessoren, multiprocessoren, thread-level parallellisme, memory hierarchy, en opslag systemen.
Leerdoelen
Het verkrijgen van inzicht in quantitatieve aspecten van daadwerkelijke realisaties van computer architecturen, voortbouwend op de kennis verkregen bij het college Digitale Technieken.
Rooster
Het meest recente rooster is te vinden op de LIACS website
Onderwijsvorm
werkcollege, hoorcollege, practicum
Toetsing
Deel A: huiswerk + schriftelijk tentamen
Deel B: practicum bestaande uit 5 opdrachten
Deel A en B worden afzonderlijk beoordeeld, waarbij beide cijfers voldoende moeten te zijn. Het eindcijfer voor het vak is het gewogen gemiddelde, waarbij huiswerk telt voor 20%, tentamen voor 30%, practicum voor 50%.
Literatuur
John L. Hennesy and David A. Patterson: Computer Architecture, A Quantitative Approach (4th edition), Morgan Kaufmann, 2007, ISBN 978-0-12-370490-0
Aanmelden
Aanmelden via Usis: Selfservice > Studentencentrum > Inschrijven
Activiteitencodes te vinden via de facultaire website
Voor studenten die niet staan ingeschreven voor de bachelor Informatica is er een beperkte capaciteit. Neem contact op met de studieadviseur.
Contact
Onderwijscoördinator Informatica, Riet Derogee