Studiegids

nl en

Inleiding Astrofysica

Vak
2014-2015

Omschrijving

Dit college vormt de basis voor de studie in de sterrenkunde en dient als inleiding op alle volgende sterrenkundecolleges. Na een korte inleiding over de geschiedenis van de sterrenkunde, komen alle onderwerpen aan bod. We beginnen met de planeten in ons zonnestelsel, de wetten van Kepler en de zwaartekracht, en exoplaneten. Daarna behandelen we de zon en de werking van sterren en de verschillende fasen in het leven van sterren. Vervolgens verkennen we ons eigen melkwegstelsel en nemen dat als uitgangspunt voor de studie van de sterrenstelsels om ons heen. Sterrenstelsels blijken te clusteren en via lokale groep en superclusters van sterrenstelsels werken we ons naar het begin van ruimte en tijd: de big bang. We sluiten het college af met de beginselen van de kosmologie – de studie van het universum als geheel.

Onderwijsvorm

Naast het hoorcollege worden werkcolleges aangeboden om het geleerde in de praktijk te gebruiken.

Literatuur

Verplicht: M. Zeilik: Astronomy, the evolving universe (Cambridge University Press, 9th edition, 2002), ISBN 0 521 80090-0 (paperback)

Rooster

Rooster

Tentamen

Schriftelijk op 16 december 2014 (zie ook het Tentamenrooster).

Voorkennis

VWO Wiskunde en Natuurkunde

Meer info

Docent: Prof.dr. I. Snellen
Assistenten: Nikki Zabel, Alex Pietrow, “Niels Ligterink”: http://www.strw.leidenuniv.nl/people/touchscreen2/persinline.php?id=1473