Studiegids

nl en

Experimentele Natuurkunde

Vak
2014-2015

Omschrijving

In deze cursus zet je de eerste stappen in het doen van onderzoek. De nadruk ligt op het opdoen van experimentele vaardigheden en het ontwikkelen van probleem-oplossings-strategieën. De cursus bestaat uit 5 blokken. Bij drie blokken volg je nauwgezet de handleiding; hier leer je belangrijke basistechnieken. In twee zogenaamde ‘open’ blokken (EN2 en EN5) mag je, binnen bepaalde randvoorwaarden, je eigen experiment opzetten.
Onderwerpen:

  • Omgaan met apparatuur

  • Voorbereiden van een experiment

  • Zorgvuldig uitvoeren van dat experiment

  • Kritisch evalueren van de meetresultaten

  • Zorgvuldig bijhouden van een labjournaal

  • Rapporteren over de resultaten

Onderwijsvorm

Inleidingen volgen, het doen van ‘gesloten’ en ‘open’ experimenten, het bijhouden van een labjournaal, het houden van presentaties (zie het vak Presenteren en Communiceren 1a) en het schrijven van een verslag.

Literatuur

Handleiding Experimentele natuurkunde, verder zoals aangegeven op blackboard.

Rooster

Rooster

Voorkennis

Elementaire Wis- en Natuurkunde

Tentamen

Het cijfer komt tot stand door een middeling van de cijfers voor de afzonderlijke blokken en een cijfer voor het verslag dat geschreven moet worden voor het laatste blok, EN5. Cijfers van de afzonderlijke blokken worden door de verschillende docenten via blackboard bekend gemaakt.

Bijzonderheden

Voor sterrenkundestudenten is dit vak 3 studiepunten, zij doen 3 van de vijf blokken (2 gesloten proeven, EN1 en EN3, en 1 open proef, EN2).

Meer gedetailleerde informatie wordt beschikbaar gemaakt via Blackboard (hiervoor is een ULCN-account nodig). Blackboard UL