Vanwege de coronamaatregelen kan de onderwijsvorm of tentaminering afwijken. Zie voor actuele informatie de betreffende cursuspagina’s op Brightspace.

Studiegids

nl en

Oud-Perzisch

Vak
2014-2015

Toegangseisen

Geen, maar bekendheid met historische taalkunde, het Grieks, het Sanskrit of een Iraanse taal zal het volgen van de cursus vergemakkelijken.

Beschrijving

Het Oud-Perzisch is voornamelijk bekend als de taal van de inscripties van de grote Perzische koningen Darius, Xerxes en Artaxerxes. Alle bekende Oud-Perzische teksten stammen uit de 6de tot de 4de eeuw v.C. Ze zijn geschreven in spijkerschrift dat waarschijnlijk speciaal was ontworpen om de grootse daden van Darius op te kunnen schrijven.

De Oud-Perzische grammatika is vrij simpel. In de eerste paar weken worden studenten bekend gemaakt met zijn belangrijkste elementen en met het schrift, om zo snel mogelijk met het lezen van de Behistun inscriptie van koning Darius te beginnen. Tijdens de cursus worden grote delen van deze inscriptie behandeld alsmede een aantal andere inscripties van de Perzische koningen.

De cursus kan ook dienen als inleiding Iraanse talen.

Leerdoelen

  1. Studenten kennen het schrift en de grammatika van het Oud-Perzisch;
    1. Studenten kunnen zelfstandig de Oud-Perzische inscripties lezen en vertalen;
    2. Studenten kennen de belangrijkste aspekten van de historische grammatika van het Oud-Perzisch en van de Iraanse talen.

Rooster

Collegerooster van de opleiding Taalwetenschap

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Studielast

  • totale studielast: 140 uur, waarvan college (28 uur), opdrachten ter voorbereiding van het college (70 uur), voorbereiding tentamen (42 uur)

Toetsing

schriftelijk tentamen met open vragen

Blackboard

Er is een blackboardcursus aanwezig. Via Blackboard worden studenten op de hoogte gehouden van lopende zaken en ontvangen ze specifieke informatie over onderdelen van de cursus.
Zie Blackboard

Literatuur

M. de Vaan & A. Lubotsky, Old Persian. In: Gzella H. (Ed.) Languages from the World of the Bible. Boston/Berlin: Walter de Gruyter, 2011, pp. 194-208 (kan gedownload worden, URL: http://hdl.handle.net/1887/18649).

De teksten en andere materialen worden tijdens de cursus verstrekt.

Aanmelden

Inschrijven via uSis is verplicht, voor zowel het college als het tentamen/paper.

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Aanmelden voor A la Carte
Aanmelden voor Contractonderwijs

Contact

Bij de docent