Vanwege de coronamaatregelen kan de onderwijsvorm of tentaminering afwijken. Zie voor actuele informatie de betreffende cursuspagina’s op Brightspace.

Studiegids

nl en

Wat is Muziek? De rol van muziek in de samenleving door de tijden heen: ‘Van Plato tot Pussy Riot’

Vak
2014-2015

Omschrijving

Muziek is bijna altijd als zodanig herkenbaar, maar het blijft een ingewikkelde vraag: Wat is muziek?

In twaalf colleges/werkgroepbijeenkomsten zullen we op zoek gaan naar een antwoord op deze vraag aan de hand van het bestuderen van de betekenis van die muziek voor de samenleving door de tijden heen.
Wat bedoelden de Oude Grieken met muziek als ‘ethos’? Treden er gemeenschappelijke mechanismen in werking wanneer we ons beledigd voelen door gangsterrap of heavy metal?
Wat zijn de overeenkomsten tussen Beethoven’s ‘Alle Menschen werden Brüder’ en ‘We are the champions’ van Queen?

Is het de taak van muziek om ons te vermaken, te raken of te verheffen, of moet deze een religieuze of spirituele beleving teweegbrengen? Misschien moet muziek dit alles doen, of misschien zou muziek juist los moeten staan van elke doelmatigheid.

Studiedoelen

Het samenkomen van filosofische en historische perspectieven geeft ons de mogelijkheid om ons eigen antwoord te formuleren op de vraag ‘Wat is muziek?’.

Data, tijden en lokatie

Semester 2:
Dinsdagen van 20.00 u. tot 22.00 u. Eerste college/werkgroep: dinsdag 3 maart 2015. Laatste college: dinsdag 26 mei 2015.

Lokatie: Lipsiusgebouw, ruimte 203, Cleveringaplaats 1, Leiden

NB: op dinsdag 5 mei 2015 geen college/werkgroep!

Lesvorm

Hoor- en werkcolleges

Toetsvorm

  1. Presentatie (groepspresentatie of individueel)
    1. Essay

Essay: de student zal worden gevraagd om een eigen hoofdvraag te formuleren die voortvloeit uit de vragen ‘Wat is muziek?’ en ‘Wat is de rol van muziek in de samenleving?’. Hierbij zal afwisselend vóór en tegen de eigen stelling(en) worden geargumenteerd met gebruikmaking van minstens vier (twee voor en twee tegen) filosofen of hun ideëen/theorieën. De presentatie stelt de student in staat zijn ideëen te delen met de medestudenten.

Bachelorstudenten: het essay omvat minimaal 4000 woorden;
Masterstudenten: het essay omvat minimaal 6000 woorden.

Blackboard

Ja.
Blackboard vakcode: 5100KWIMH-1415FGW

Benodigde literatuur

De benodigde literatuur zal hier z.s.m. worden bekendgemaakt.

Contact

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Inschrijven

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Studenten zijn verplicht zich aan te melden door middel van het aanmeldingsformulier dat kan worden gedownload via onderstaande link.

Aanmeldingsformulier

What is music? The role of music in society through history, ‘From Plato to Pussy Riot’ is o.a. toegankelijk voor alle (gast)studenten aan de Universiteit Leiden en voor alle Master-studenten aan het Koninklijk Conservatorium.