Studiegids

nl en

Bio- en Neuropsychologie

Vak
2015-2016

For IBP students, use Biopsychology and Neuropsychology – IBP

Toegangseisen

Geen

Beschrijving

Bio- en Neuropsychologie bestudeert de wijze waarop cognitie en gedrag gestuurd worden door het zenuwstelsel en het hormonale systeem. Daarnaast is er aandacht voor de methoden waarmee cognitie en gedrag kunnen worden gemeten bij patiënten met psychologische en/of neurologische stoornissen. De verkregen kennis is van groot belang voor veel disciplines binnen en buiten de psychologie, zoals de klinische (neuro)psychologie, cognitieve psychologie, (gedrags)neurologie en de psychiatrie.

Leerdoelen

  • Het verkrijgen van inzicht in de wijze waarop cognitie en gedrag gestuurd worden door het zenuwstelsel en het hormonale systeem; en

  • Kennismaking met de methoden waarmee cognitie en gedrag kunnen worden gemeten bij patiënten met psychologische en/of neurologische stoornissen.

Rooster

Voor de roosters van je hoorcolleges, werkgroepen en tentamens kijk je in je studieprogramma.
Roosters Psychologie

Inschrijven

Cursus

Eerstejaarsstudenten zijn automatisch ingeschreven voor de cursus, maar moeten zich wel zelf aanmelden voor het tentamen.

Andere studenten moeten zich niet alleen zelf inschrijven voor het tentamen, maar ook voor alle hoorcolleges en werkgroepen. Inschrijving bachelorvakken

Tentamen

Inschrijving voor een tentamen gaat niet automatisch. Studenten kunnen zich vanaf 100 tot 10 kalenderdagen voor een tentamen inschrijven in uSis. Wie zich niet inschrijft, kan niet meedoen aan het tentamen.

Raadpleeg de propedeusehandleiding bij de info voor eerstejaarsstudenten Psychologie

Aan- en afmelding tentamens

Onderwijsvorm

8 hoorcolleges van 2 uur en 4 verplichte werkgroepbijeenkomsten van 2 uur

Toetsing

Tentamen met meerkeuzevragen over zowel het boek (H 2, 3, 4, 5, 8, 9, 12, 13, 14 en 15) als de hoorcolleges. Daarnaast moeten er drie opdrachten worden gemaakt. Elke opdracht wordt beoordeeld met maximaal 5 punten. Op basis hiervan wordt een samengesteld cijfer gegeven voor de werkgroep opdrachten. De studenten kunnen maximaal 15 punten halen. Dit wordt met een 10 becijferd. De overige cijfers worden naar verhouding berekend.

Het eindcijfer is opgebouwd uit het tentamencijfer (70%; cijfer minimaal 5) en een gemiddeld ‘cijfer’ van de drie verplichte opdrachten (30%; cijfer minimaal 5). Daarnaast is aanwezigheid bij de werkgroepen verplicht. Bij het missen van één werkgroep gaat er een volledige punt af van het cijfer voor de werkgroepopdrachten.

Vak gehaald = tentamen voldoende (cijfer minimaal 5) + werkgroepaanwezigheid voldoende (4 werkgroepen gevolgd of maximaal 1 werkgroep gemist waarna er een volledige punt afgaat van het cijfer van de werkgroepopdrachten) + werkgroepopdrachten voldoende (cijfer minimaal 5) en het gewogen gemiddelde 5.5 of hoger. Voor het toekennen van een 5.0 òf een 6.0 als eindresultaat geldt: ≥ 4.75 en < 5.50 wordt afgerond naar 5.0; ≥ 5.50 en < 6.25 wordt afgerond naar 6.0.
Regeling cijferberekening

De Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft besloten dat docenten software gebruiken om werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Zie ook fraude.

Literatuur

Kalat, J.W. (2014). Biological Psychology (11th edition, Cencage technology edition). Wadsworth/Cencage Learning. ISBN-13: 9781473704732 / ISBN-10: 1473704731

Contact information

Dr. Femke Nijboer
Biopsy@fsw.leidenuniv.nl