Studiegids

nl en

BA thesis (annotated translation)

Vak
2015-2016

Toegangseisen

Alleen voor pre-master studenten Translation in Theory and Practice.

Beschrijving

Het Pre-masterprogramma Translation in Theory and Practice (Dutch/English) wordt afgesloten met een werkstuk in de vorm van een vertaling van een tekst naar keuze (Engels-Nederlands of andersom), voorafgegaan door een tekstuele analyse van de brontekst, een bespreking van relevante vertaaltheorie, en de belangrijkste bevindingen van de verschillen tussen de brontekst en de doeltekst. De scriptie is een goede voorbereiding op de geannoteerde vertalingen die je voor bijna alle cursussen in de MA gaat schrijven. Verder krijg je op deze manier een voorproefje op het schrijven van een tekst die de MA-scriptie benadert. De omvang bedraagt 5 ECTS (ca. 3750 tot 5000 woorden). Je schrijft je geannoteerde vertaling onder leiding van één van de docenten van het MA-programma. De eerste gesprekken met je begeleider zullen, naast het afbakenen van het theoriegedeelte van je scriptie, vooral gaan over wat een geannoteerde vertaling is. Nadat het werkstuk is goedgekeurd, wordt er een cijfer aan toegekend en zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden.

Leerdoelen

  • Ervaring in het onder begeleiding verrichten van kleinschalig (ver)taalwetenschappelijk onderzoek.

  • Vergroten van kennis van vertaaltheorie en van andere voor vertalers relevante gebieden van de (taal)wetenschap (bijv. semantiek, cultuurkunde).

  • Oefening in het schrijven van kritische annotaties en gebruik van de daarvoor relevante hulpmiddelen.

  • Vergroten van de vertaalvaardigheid en de schriftelijke taalbeheersing Engels en Nederlands

Rooster

Individuele afspraken met begeleider.

Onderwijsvorm

Zelfstandig onderzoek.

Toetsing

Evaluatiegesprek.

Blackboard

Ja. Blackboard

Literatuur

In overleg met begeleider.

Aanmelden

Inschrijven via uSis is verplicht. Bij problemen kan men het secretariaat raadplegen; tel. 071 5272144 of .osz-oa-eyckhof@humleidenuniv.nl.

Contact

Secretariaat Opleiding Engelse Taal en Cultuur, P.N. van Eyckhof 4, kamer 102C. Tel. 071 5272144; mail: hum-osz-eyckhof@hum.leidenuniv.nl..
Studiecoördinator: Mw E.A. van Dijk, MSc.