Studiegids

nl en

Loopbaanvoorbereiding voor derdejaars BA CA-OS

Vak
2016-2017

Beschrijving

Zie voor de volledige beschrijving van het bachelortutoraat het tabblad Arbeidsmarktoriëntatie .

De volgende vragen en onderwerpen staan centraal gedurende het derde bachelorjaar CA-OS:

 • Voorlichting over het MA programma: Wat ga ik na de BA doen? Hoe past dit bij mijn carrièreplanning?

 • Antropologen carrièredag: Wat doen anderen? Hoe zijn ze daar gekomen? Wat willen werkgevers van me?

 • Sollicitatietraining: Hoe vind ik een baan? Hoe profileer ik mij? Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief? Hoe kan ik goed netwerken? Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor? Enz.

Vervlechting met cursussen

Naast plenaire bijeenkomsten bestaan er binnen de cursussen duidelijke links met de arbeidsmarkt. Zo zijn er excursies naar het werkveld, er komen gastsprekers uit het werkveld en studenten leren vaardigheden aan die ze in verschillende functies kunnen toepassen.

Twee vakken waarin zeer specifieke vaardigheden worden getraind zijn Visual Methods en de fieldschool in de Filipijnen:

Visual Methods

 • Studenten doen ervaring op in het gebruik van verschillende audiovisuele methoden en technieken.

Fieldschool Water Management in the Philippines

 • Studenten doen ervaring op in het werken in een internationaal, interdisciplinair team waarin ze zich bezig houden met een probleemgerichte onderzoeksopdracht.

 • Onderzoeksvaardigheden en ervaring worden uitgebreid.

 • Studenten doen ervaring op in het werkveld van waterproblematiek en watermanagement in een ontwikkelingsland.

Rooster:

Rooster

 • September 2016 – juni 2017: Praktische opdrachten, gastsprekers en excursies binnen thematische keuzevakken uit het derde jaar

 • 4 november 2016: Masterdag van de Universiteit Leiden, met o.a. informatie over de master CA-OS. Meld je aan via www.mastersinleiden.nl.
  De meeste Nederlandse universiteiten houden hun mastervoorlichting in het najaar en het voorjaar. Voor info over de masters van andere universiteiten kun je terecht op de websites van betreffende universiteiten

 • 14 december 2016: Sollicitatietraining: Aandacht voor: sollicitatiebrieven, profilering, CV, LinkedIn, netwerken en sollicitatiegesprekken
  Aanmelding via de mail aan Rosalinde Spitters (zie e-mail aders onderaan)

 • 10 maart 2017: Masterdag van de Universiteit Leiden, met o.a. informatie over de master CA-OS. Meld je aan via www.mastersinleiden.nl.
  Voor info over de masters van andere universiteiten kun je terecht op de websites van betreffende universiteiten

 • Maart 2017: FLO – Facultaire Loopbaanoriëntatie Dag. Verdere informatie volgt via Blackboard en de website van de FSW

 • 12 april 2017: Antropologen Carrièredag. Aan de hand van gesprekken met afgestudeerde antropologen krijg je antwoord op de volgende vragen: Hoe kun je wat je tijdens je studie leert, omzetten naar kwalificaties die nodig zijn voor de arbeidsmarkt? Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat kan ik tijdens mijn studie al doen om later mijn droombaan te krijgen? Hoe moet je netwerken? Hoe zit de arbeidsmarkt in elkaar? De dag wordt afgesloten met een Speeddate met alumni en een borrel

 • Juni 2017: Reflectie bijeenkomst: Reflectie op het derde jaar, terugkoppeling naar thema vakken, vooruitblik op wat komen gaat en evaluatie van het hele traject

Afronding

Loopbaanvoorbereiding wordt niet getoetst en er worden geen studiepunten toegekend. Tijdens de bijeenkomsten worden opdrachten opgegeven die naar behoren dienen te worden uitgevoerd. Deelname wordt aan alle CA-OS studenten sterk aangeraden.

Studiemateriaal

Voor deze cursus hoef je geen studiemateriaal aan te schaffen. Informatie en opdrachten worden verstrekt tijdens de bijeenkomsten.

Contact en coördinatie:

Rosalinde Spitters, MA, r.j.b.spitters@fsw.leidenuniv.nl , tel. 071-527 3850.
NB: De activiteiten rondom arbeidsmarktoriëntatie worden georganiseerd in nauwe samenwerking met het Studenten Loopbaancentrum. Kijk voor aanvullend advies en/ of specifieke cursussen op www.fsw.leidenuniv.nl/studenten/loopbaanservicefsw .