Omschrijving
Muziek is bijna altijd als zodanig herkenbaar, maar het blijft een ingewikkelde vraag: Wat is muziek?
In twaalf colleges/werkgroepbijeenkomsten zullen we op zoek gaan naar een antwoord op deze vraag aan de hand van het bestuderen van de betekenis van die muziek voor de samenleving door de tijden heen.
Wat bedoelden de Oude Grieken met muziek als ‘ethos’? Treden er gemeenschappelijke mechanismen in werking wanneer we ons beledigd voelen door gangsterrap of heavy metal?
Wat zijn de overeenkomsten tussen Beethoven’s ‘Alle Menschen werden Brüder’ en ‘We are the champions’ van Queen?
Is het de taak van muziek om ons te vermaken, te raken of te verheffen, of moet deze een religieuze of spirituele beleving teweegbrengen? Misschien moet muziek dit alles doen, of misschien zou muziek juist los moeten staan van elke doelmatigheid.
Studiedoelen
Het samenkomen van filosofische en historische perspectieven geeft ons de mogelijkheid om ons eigen antwoord te formuleren op de vraag ‘Wat is muziek?’.
Data, tijden en lokatie
2016-2017, Tweede semester.
De colleges vinden plaats in het Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, Leiden), zaal 228, op dinsdagavonden van 20.00-22.00 uur.
Het eerste college is op dinsdag 28 februari 2017.
Het laatste college is op dinsdag 16 mei 2017.
NB: GEEN COLLEGE OP DINSDAG 14 MAART 2017.
(((2016-2017, Eerste semester.
De colleges vinden plaats in het Lipsiusgebouw (Cleveringaplaats 1, Leiden), zaal 228, op dinsdagavonden van 20.00-22.00 uur.
Het eerste college is op dinsdag 20 september 2016.
Het laatste college is op dinsdag 13 december 2016.
NB: GEEN COLLEGE OP DINSDAG 25 OKTOBER.)))
Lesvorm
Hoor- en werkcolleges
Toetsvorm
- Presentatie (groepspresentatie of individueel)
- Essay
Essay: de student zal worden gevraagd om een eigen hoofdvraag te formuleren die voortvloeit uit de vragen ‘Wat is muziek?’ en ‘Wat is de rol van muziek in de samenleving?’. Hierbij zal afwisselend vóór en tegen de eigen stelling(en) worden geargumenteerd met gebruikmaking van minstens vier (twee voor en twee tegen) filosofen of hun ideëen/theorieën. De presentatie stelt de student in staat zijn ideëen te delen met de medestudenten.
Bachelorstudenten: het essay omvat minimaal 4000 woorden;
Masterstudenten: het essay omvat minimaal 6000 woorden.
Blackboard
Ja.
Blackboard vakcode: 5100KM02W-SEM2-1617FGW
Benodigde literatuur
De benodigde literatuur zal hier z.s.m. worden bekendgemaakt.
Contact
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
de Academie der Kunsten: Dhr. ir. R.T.W.L. (Rogier) Schneemann
de docent: Dhr. drs. H. (Hafez) Ismaili-m’Hamdi. Klik [hier](http://media.leidenuniv.nl/legacy/interview-eos-memo-15-hafez-ismaili-mhamdi.pdf "interview met docent drs. Hafez Ismaili M'hamdi") voor een interview met de docent.
Inschrijven
Inschrijven via [uSis](http://usis.leidenuniv.nl/ "uSis").
Voor andere vakken op het gebied van muziek en beeldende kunst, zie s.v.p.:
[Keuzevakken muziek en beeldende kunsten](https://www.universiteitleiden.nl/en/humanities/academy-of-creative-and-performing-arts/education "Keuzevakken muziek en beeldende kunsten")
What is music? The role of music in society through history, ‘From Plato to Pussy Riot’ is o.a. toegankelijk voor alle (gast)studenten aan de Universiteit Leiden en voor alle Master-studenten aan het Koninklijk Conservatorium.