Studiegids

nl en

Muziek: Aesthetics & performance in electronic music

Vak 2016-2017

Toegangseisen

Belangstelling voor electronische muziek.

Date, time and location

Beschrijving

Een reeks werkcolleges waarin inspiratie voor muziek wordt gezocht in electronische middelen.

Elektronische muziek is wellicht de enige soort muziek die is ontstaan zonder een uitvoeringspraktijk. Alhoewel de uitvoeringspraktijk intussen alweer decennia bestaat, blijven de uitgangspunten van deze muziek een interessant onderwerp van discussie, met als fundamentele vragen: Is het mogelijk om muziek te maken zonder enige referentie aan de uitvoeringspraktijk? Hoe heeft de digitale revolutie onze relatie met de traditionele muziektheorie veranderd? Is er een theorie van elektronische muziek? Hebben we totaal nieuwe concepten nodig, of wordt de breuk met het verleden sterk overdreven? Wat is de concrete verbinding tussen elektronische en moderne westerse kunstmuziek? Is plezier het doel van muziek? Is luisteren een eenzame bezigheid? De menselijke cultuur heeft ontelbare toepassingen en betekenissen voor muziek: van gebed en viering tot synchronisatie en genezing. Waar moet onze aandacht bij deze diversiteit naar uitgaan met betrekking tot onze inventie van muziek?

Studielast

Leidse studenten die bij dit Conservatorium vak aanschuiven, sluiten af met een extra opdracht om aan de vereiste studiebelasting van 5 ects te voldoen.

Rooster

Gehele academisch jaar 2016-2017, 1e en 2e semester.
Mondays from 16:00 - 18:00 hrs.
First class on Monday 12 September 2016.
Final class on Monday 19 June 2017.
PLEASE NOTE: no classes on: 17 October and 24 October, 26 December 2016, and 2 January, 17 April and 24 April and 5 June 2017!

Location:
Varèsezaal, Royal Conservatoire, Juliana van Stolberglaan 1, 2595 CA Den Haag, 070 315 15 15

Onderwijsvorm

Hoorcollege

Aanmelden

Inschrijven via uSis.

Contact

Rogier Schneemann
Kees Tazelaar of info@sonology.org.

Voor andere vakken op het gebied van muziek en beeldende kunst, zie s.v.p.:
Keuzevakken muziek en beeldende kunsten