Studiegids

nl en

Duurzaamheid in een circulaire economie

Vak
2016-2017

Toegangseisen

Alleen toegankelijk voor tweedejaars studenten van het Honours College Bèta en Life Science.

In het tweede jaar kies je tussen de vakken ‘Caleidoscoop’ en ‘Duurzaamheid in een circulaire economie’ als vast onderdeel. Elke honoursstudent van Bèta & Life Science moet dus één van deze twee vakken verplicht volgen in het tweede jaar.

Daarnaast is het mogelijk om ‘Duurzaamheid in een Circulaire Economie’ als keuzevak te volgen. Als je Caleidoscoop als vast onderdeel hebt gekozen, kun je dus nog steeds DCE doen als keuzeonderdeel.

Beschrijving

We gebruiken als maatschappij steeds meer grondstoffen om materialen en producten te maken waarmee we ons graag omringen. De productie van deze grondstoffen, materialen en producten en het afval dat erbij ontstaat, zorgt voor veel milieuproblemen. In een Circulaire Economie worden producten intensiever gebruikt, gaan we producten met elkaar delen, repareren we ze in plaats van ze te vervangen en het afval dat toch nog overblijft gaan we hergebruiken en recyclen . Daardoor zijn er in een circulaire economie minder grondstoffen nodig, wordt er minder afval geproduceerd en zijn de milieugevolgen lager.

Dat is in ieder geval theorie, maar tegen welke problemen loop je aan in de praktijk ? Willen we onze producten wel delen met anderen? Hoe organiseer je dat en wat doe je als de buurman jouw boormachine stuk maakt ? Hoe kunnen bedrijven die afhankelijk zijn van de productie van wegwerpartikelen toch nog geld verdienen in een circulaire economie ? Is de technologie wel aanwezig om afval om te vormen tot grondstof ? En is de kwaliteit van secundair materiaal wel voldoende om er nieuwe producten van te maken ? Hoe kan de overheid een transitie in de richting van een circulaire economie stimuleren ?

Dit zijn allemaal vragen die aan de aan de orde zullen komen in deze module. Gezien de aard van het onderwerp zal deze cursus vooral verbreding bieden. We starten met een serie lezingen van experts die verschillende aspecten van de circulaire economie zullen belichten. In deze cursus ga je daarnaast ook zelf aan de slag met het thema. Je bedenkt een project binnen de circulaire economie en probeert middels een elevatorpitch je collega studenten te overtuigen dat ze jouw onderwerp moeten kiezen en als dat lukt ga je samen met je groep aan de slag om jouw project verder uit te werken.

Rooster

Zeven bijeenkomsten, maandagen van 17.00-18.00 uur
3, 10, 24 april
1, 8, 15, 22 mei
Twee terugkommomenten, maandagen van 17.00-18.00 uur
29 mei en 19 juni.

Locatie

Van Steenis gebouw, zaal E002A

Onderwijsvorm

Serie van lezingen, groepsproject en elevatorpitch

Toetsing

Aanwezigheid bij de lezingen, actieve deelname en groepsproject

Blackboard

Dit vak maakt gebruik van een blackboardpagina. Als je nog geen toegang hebt, doe je via Blackboard een enrollment request

Aanmelden

Je dient je voor dit vak aan te melden in uSis. Meer informatie over het inschrijven voor studieactiviteiten van het Honours College vind je op de website van het Educatief Centrum.
website studieactiviteiten

Contact

Dhr. dr. E.G.M Kleijn
kleijn@cml.leidenuniv.nl

honourscollege@edufwn.leidenuniv.nl