Studiegids

nl en

Historische Grammatica van het Anatolisch

Vak
2018-2019

Toegangseisen

De student moet Hittitisch I gevolgd hebben.

Beschrijving

De Anatolische taaltak (waartoe o.a. het Hittitisch, Palaisch, Spijkerschrift-Luwisch, Hieroglyfen-Luwisch, Lycisch, Lydisch en Karisch behoren) neemt binnen de studie van het Indo-Europees een belangrijke plek in omdat het vele archaische kenmerken bewaard heeft.
In dit college zullen we uitgebreid ingaan op de historische grammatica van het Hittitisch en zijn verwantschap met de andere Anatolische talen, waarbij voornamelijk het Spijkerschrift-Luwisch, Hieroglyfen-Luwisch en Lycisch aan bod komen. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij het belang van het Anatolisch voor het reconstrueren van het Proto-Indo-Europees.

Leerdoelen

Aan het eind van dit college heeft de student kennis van de belangrijkste aspecten van de taalkundige voorgeschiedenis van het Hittitisch en de andere Anatolische talen, en kan hij zelfstandig wetenschappelijke literatuur over dit thema begrijpen en in context plaatsen.

Rooster

Taalwetenschap

Onderwijsvorm

Hoor-/Werkcollege (2 uur)

Studielast

26 uur contactonderwijs
52 uur voorbereidingstijd op colleges
62 uur voorbereiding op tentamen.

Toetsing

Mondelinge presentatie (50%) en paper (50%). Voor beide onderdelen is een voldoende vereist om het vak voldoende af te kunnen sluiten."

Herkansing: studenten die de cursus niet halen kunnen het tentamen herkansen.

nabespreking tentamen

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Blackboard

Blackboard

Literatuur

Reader: mail de docent om een exemplaar electronisch opgestuurd te krijgen, A. Kloekhorst

Aanmelden

Inschrijven via uSis is verplicht.

Studenten die niet ingeschreven staan voor de bachelor Taalwetenschap en dit vak willen volgen dienen eerst contact op te nemen met de studiecoördinator, mw. E.A. van Dijk

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), o.a. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), o.a. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Contact

Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met de docent: Alwin Kloekhorst

Onderwijsadministratie van Wijkplaats: osz-oa-wijkplaats@hum.leidenuniv.nl

Studiecoördinator: Else van Dijk