Studiegids

nl en

Loopbaanvoorbereiding voor derdejaars BA CA-OS

Vak
2018-2019

Beschrijving

Zie voor de volledige beschrijving van het bachelortutoraat het tabblad Arbeidsmarktoriëntatie .

De volgende vragen en onderwerpen staan centraal gedurende het derde bachelorjaar CA-OS:

 • Voorlichting over het MA programma: Wat ga ik na de BA doen? Hoe past dit bij mijn carrièreplanning?

 • Antropologen carrièredag: Wat doen anderen? Hoe zijn ze daar gekomen? Wat willen werkgevers van me?

 • Sollicitatietraining: Hoe vind ik een baan? Hoe profileer ik mij? Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief? Hoe kan ik goed netwerken? Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor? Enz.

Vervlechting met cursussen

Naast plenaire bijeenkomsten bestaan er binnen de cursussen duidelijke links met de arbeidsmarkt. Zo zijn er excursies naar het werkveld, er komen gastsprekers uit het werkveld en studenten leren vaardigheden aan die ze in verschillende functies kunnen toepassen.

Twee vakken waarin zeer specifieke vaardigheden worden getraind zijn Visual Methods en de fieldschool in de Filipijnen.

In Visual Methods doen studenten ervaring op in het gebruik van verschillende audiovisuele methoden en technieken.

Binnen de Area Study Sustainability Philippines doen studenten ervaring op in het werken in een internationaal, interdisciplinair team waarin ze zich bezig houden met een probleemgerichte onderzoeksopdracht. Onderzoeksvaardigheden en ervaring worden uitgebreid. Studenten doen ervaring op in het werkveld van waterproblematiek en watermanagement in een ontwikkelingsland.

In het derde jaar is er de mogelijkheid om werkervaring op te doen tijdens een stage (zie blackboard pagina & studiegids)

Rooster:

 • September 2018 – juni 2019: Praktische opdrachten, gastsprekers en excursies binnen thematische keuzevakken uit het derde jaar

 • November 2018: Masterdag van de Universiteit Leiden, met o.a. informatie over de master CA-OS. Meld je aan via www.mastersinleiden.nl.
  De meeste Nederlandse universiteiten houden hun mastervoorlichting in het najaar en het voorjaar. Voor info over de masters van andere universiteiten kun je terecht op de websites van betreffende universiteiten

 • December 2018: Sollicitatietraining: Aandacht voor: sollicitatiebrieven, profilering, CV, LinkedIn, netwerken en sollicitatiegesprekken

 • Maart 2019: Masterdag van de Universiteit Leiden, met o.a. informatie over de master CA-OS. Meld je aan via www.mastersinleiden.nl.
  Voor info over de masters van andere universiteiten kun je terecht op de websites van betreffende universiteiten

 • Maart 2019: FLO – Facultaire Loopbaanoriëntatie Dag. Verdere informatie volgt via Blackboard en de website van de FSW

 • April 2019: Antropologen Carrièredag. Aan de hand van gesprekken met afgestudeerde antropologen krijg je antwoord op de volgende vragen: Hoe kun je wat je tijdens je studie leert, omzetten naar kwalificaties die nodig zijn voor de arbeidsmarkt? Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat kan ik tijdens mijn studie al doen om later mijn droombaan te krijgen? Hoe moet je netwerken? Hoe zit de arbeidsmarkt in elkaar? De dag wordt afgesloten met een Speeddate met alumni en een borrel

 • Juni 2019: Afsluitende activiteit: Afronding van de bachelor fase. Terug- en vooruitblik met studiegenoten en docenten.

Afronding

Loopbaanvoorbereiding wordt niet getoetst en er worden geen studiepunten toegekend. Tijdens de bijeenkomsten worden opdrachten opgegeven die naar behoren dienen te worden uitgevoerd. Deelname wordt aan alle CA-OS studenten sterk aangeraden.

Blackboard

Voor het Arbeidsmarktoriëntatietraject wordt gebruikgemaakt van Blackboard voor o.a. het verstrekken van informatie over het traject, de data van bijeenkomsten, stagevacatures en evenementen. Studenten worden door de coördinator van het traject aan de Blackboard module toegevoegd.

Studiemateriaal

Voor deze cursus hoef je geen studiemateriaal aan te schaffen. Informatie en opdrachten worden verstrekt tijdens de bijeenkomsten.

Contact en coördinatie:

Simone de Boer MA
NB: De activiteiten rondom arbeidsmarktoriëntatie worden georganiseerd in nauwe samenwerking met het Studenten Loopbaancentrum. Kijk voor aanvullend advies en/ of specifieke cursussen op de facultaire website .