Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Grafisch ontwerpen 2

Vak
2019-2020

Toegangseisen

De studenten tonen een portfolio voordat ze aan de cursus beginnen. Hoewel het uiteraard van pas kan komen, zijn de studenten niet verplicht technische vaardigheden te bezitten van de gebruikelijke grafische software van Adobe’s Creative Suite. Wat wel noodzakelijk is te bezitten is de mogelijkheid om gedachten en ideeën op een beeldende wijze te visualiseren. Zowel beeld als taal moet op verschillende manieren kunnen worden vertaald. Een zeker talent is gewenst. Wat dit inhoud is niet gemakkelijk te definiëren en dit benoemen zou eindeloos duren. Hoe dan ook, een aantal technieken en vaardigheden die een student zou kunnen hebben voordat hij of zij aan de cursus begint zijn tekenen, schrijven, het organiseren van tekst en beeld, letters tekenen, schilderen, redactioneel werk, performance, fotograferen, filmen, programmeren, het denken in meerdere pagina’s — denk hierbij aan de pagina’s van een boek maar ook verschillende digitale media. Een student moet gemotiveerd zijn om mee te doen aan groepsdiscussies. Daarnaast is een open houding gewenst. Om het werk proces gaande te houden is de student geacht de feedback van de docent en klasgenoten ter harte nemen, maar deze ook te bevragen.

Beschrijving

Net als in het vorige blok, krijgen de studenten in Grafisch Ontwerpen verschillende korte en langere opdrachten. Op deze manier maken ze kennis met het vak op een speelse en energieke manier. De opdrachten bevatten zowel analoog als digitaal uit te voeren oefeningen. De opdrachten vragen om praktische oplossingen en spelen op de intuitie van de student zijn, maar kunnen ook een onderzoekend karakter hebben. Een opdracht kan veel restricties hebben, terwijl andere meer vrijheid beiden. Het is aan de student om hier op

Leerdoelen

Aan het eind van het academisch jaar hebben de studenten kennis gemaakt met diverse manieren van werken en hebben aan veel verschillende soorten opdrachten gewerkt. Ze hebben diverse technieken en oefeningen uitgeprobeerd zoals zeefdrukken, ontwerpen op groot formaat, ongebruikelijk formaten en volumes, werken met de Risograph om in editie te werken, collage, typografie en letter ontwerp, affiche ontwerp, eenvoudige schrijfoefeningen, het ontwerpen en produceren van boekjes en redactionele vaardigheden. Ze zullen eenvoudige taken met de daarbij horende grafische software kunnen uitvoeren. De studenten zullen een idee hebben hoe ze het vak grafisch ontwerpen zullen kunnen inzetten om vorm te geven aan hun ideeën en fascinaties. Grafisch ontwerpen is voor mij een medium om mezelf te uiten. Ik hoop mijn kennis tijdens de les met de studenten met veel enthousiasme en energie te kunnen overdragen.

Rooster

Toelatingen: 29 Januari 2020 vanaf 16.00 uur Lessen: Donderdag van 18.00 – 20.30 uur Periode: 6 februari t/m 28 Mei 2020 Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag Leslokaal:

Onderwijsvorm

Theorie, instructie- en praktijklessen, opdrachten, individuele begeleiding en groepsbesprekingen, groepsdebatten.

Toetsing

Individuele beoordeling op grond van de werkstukken aan het einde van het vak.

Literatuur

Alle toepasbare materialen en gereedschappen, computer hardware en software, tijdschriften, boeken en audiovisuele middelen.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Aanmelden 27 Oktober 2019 t/m 14 Januari 2020 Meld je [hier] aan

Contact

Niki van Strien

Opmerkingen

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.: Keuzevakken muziek en beeldende kunsten