Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Schilderen 2

Vak
2019-2020

Toegangseisen

Een toelatingsexamen in de vorm van een interview en het bekijken van je portfolio. Enige schilderervaring is gewenst, een open – en experimentele houding essentieel. Bij voorkeur heb je Schilderen-1 gevolgd.

Naar de toelating dien je een portfolio mee te nemen: een map met minimaal 10 schilderijen (mag op papier) en/of tekeningen, waaronder minstens:

-3 schilderijen naar de waarneming (portret, landschap, stilleven) -3 schilderijen waarin de verbeelding en/of abstractie een rol spelen

Beschrijving

Wat ga je schilderen en welke vorm is daar het beste voor? De cursus exploreert de inhoudelijke kanten om tot een kunstwerk te komen in relatie tot het verder ontwikkelen van technische vaardigheden. Hoe kom je tot ideeën en hoe geef je ze vorm? Dat kan vanuit de waarneming zijn, vanuit de media, vanuit je geheugen, een gevoel, sociale betrokkenheid, de verbeelding, een filosofische vraag, de handeling van het schilderen zelf, etcetera. Naar aanleiding van concrete opdrachten probeer je verschillende van deze methodes uit in combinatie met technische aspecten als kleurgebruik, vormgevoel en compositie. Je wordt aangemoedigd en begeleid bij het experimenteren en het reflecteren op je eigen en andermans werk. Je leert woorden vinden voor wat je ziet. Gaandeweg ontwikkel je een eigen stijl en onderwerpkeuze. In elke les leer je nieuwe voorbeelden kennen van schilderijen uit de kunstgeschiedenis door middel van een korte PowerPoint-presentatie.

Leerdoelen

Het ontwikkelen van een persoonlijke ideeën- en beeldentaal. Het intensiveren van de waarneming, het toepassen van technische vaardigheden en het exploreren van de inhoud.

Rooster

Toelatingen: 29 Januari 2020 vanaf 16.00 uur Lessen: Dinsdag van 19.00 – 21.30 uur Periode: 4 Februari t/m 26 Mei 2020 Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag Leslokaal:

Onderwijsvorm

Het vak bestaat uit een aantal modules waarin een specifieke werkwijze of onderwerp centraal staat. Daarbinnen praktijklessen met thematische opdrachten, gericht op het ontwikkelen van inhoud en leren omgaan met de verschillende materialen en technieken en hun specifieke expressie- en toepassingsmogelijkheden. Individuele begeleiding tijdens het schilderen, korte PowerPointpresentaties met relevante beelden uit de kunstgeschiedenis en – aan het eind van elke les – gezamenlijke evaluaties van het werk. Tussen de lessen door: het bijhouden van een visueel inspiratiedagboek, dat in elke les individueel besproken wordt. Aan het eind van het semester een individuele spreekbeurt over een schilder naar keuze en een gezamenlijke tentoonstelling.

Toetsing

Aanwezigheidsplicht van 80%. Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. Deelname aan de eindexpositie. Minstens 10 schilderijen en een vol inspiratieboek. Een spreekbeurt houden over een schilder naar keuze.

Literatuur

Schildersmaterialen, A4 tjes met instructiesamenvattingen, boeken en audiovisuele middelen.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Aanmelden van 27 Oktober 2019 - 14 Januari 2020
meld je [hier] aan

Contact

Niki van Strien

Opmerkingen

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.: Keuzevakken muziek en beeldende kunsten "Keuzevakken muziek en beeldende kunsten")