Studiegids

nl en

Beeldende Kunst: Tekenen 1

Vak
2019-2020

Toegangseisen

Deelname aan een toelating bij de KABK die bestaat uit een motivatiegesprek met de betreffende docent en een beoordeling van meegebracht beeldend werk. De toelating voor Tekenen 1 is op Woensdag 4 september 2019. Na aanmelding wordt eind augustus contact met je opgenomen door de KABK.

Specifieke informatie over de toegangseisen voor dit vak: Neem een uitgebreid portfolio mee, met het liefs originele tekeningen. Zorg dat er een variëteit zit in materiaalgebruik en onderwerp.

Beschrijving

Bij tekenen 1 ligt de nadruk op het ontwikkelen van tekentechniek, waarneming, compositieanalyse, thematiek en authenticiteit. Aan de hand van duidelijke opdrachten wordt er onderzoek gedaan naar het intensiveren van de kwaliteit van een tekening. De uiteindelijke tekening zelf is niet het hoofddoel van dit vak, het proces van het tot stand brengen van de tekening is minstens zo belangrijk. Met het maken van een tekening krijg je te maken met keuzes, deze zijn belangrijk, want ze bepalen hoe sterk de tekening wordt. Binnen tekenen 1 worden alle keuzes die gemaakt kunnen worden geanalyseerd zodat er zicht ontstaat op waarom je handelingen verricht. Dit besef is cruciaal om de kwaliteit binnen het tekenen te verhogen. Binnen de lessen is er een duidelijke structuur en opbouw aanwezig. Verschillende technieken worden onderzocht zoals bijvoorbeeld, potlood, houtskool en inkt. Er wordt van de waarneming getekend en vanuit de fantasie. Een belangrijk onderdeel van dit vak is de inhoud van het werk. Waar gaat het werk over en wat wil de maker vertellen binnen de tekening, zijn belangrijke vragen. Tevens gaan we op zoek naar waar de authenticiteit binnen het werk ligt. Originaliteit wordt op de academie beschouwd als een kracht.

Elke les behandelen we een opdracht. De opdrachten zijn: – Portret met houtskool – Organische structuur met inkt en penseel – Landschap met potlood – Stadslandschap (perspectief) met potlood

Opdrachten met vrije materiaalkeuze: – Beweging – Kleuranalyse – Compositieanalyse – Tekenen op bewerkt papier – Groot formaat tekening (2 lessen) – Serie (2 lessen) – Eind werk

Leerdoelen

De leerdoelen zijn om de toepassing van verschillende materialen te leren kennen. De interactie tussen verschillende beeldende elementen te begrijpen. Te onderzoeken waar het werk over gaat (conceptuele analyse). Op zoek te gaan naar een eigen tekenstijl.

Rooster

Toelatingen: 4 september 2019 vanaf 16.00 uur Er wordt niet onderhandeld over de datum van de toelatingen Lessen: Donderdag van 18.30 – 21.00 uur Periode: 12 september t/m 19 december 2019 Locatie: KABK, Prinsessegracht 4, Den Haag Leslokaal: PC001

Onderwijsvorm

Praktijklessen met individuele begeleiding en groepsgesprekken.

Toetsing

Aanwezigheidsplicht van 80%. Individuele beoordeling van werkstukken na afloop van het keuzevak. Alle opdrachten moeten gemaakt en aanwezig zijn. Deelname aan de eindexpositie.

Literatuur

Boeken en tijdschriften over tekentechnieken en kunstgeschiedenis, Tutorials op het internet.

Aanmelden

NB: Dit vak staat NIET in Usis. Aanmelden van 10 juni t/m 20 augustus 2019 Voor aanmelden, ga naar de kabk website

Informatie

Niki van Strien

Opmerkingen

Dit vak is onderdeel van Practicum Artium. Deze vakken zijn uitsluitend bedoeld voor studenten van de Universiteit Leiden.

Voor andere vakken op het gebied van beeldende kunst en muziek, zie s.v.p.: Keuzevakken muziek en beeldende kunsten