Toegangseisen
Deze cursus is een verplicht onderdeel van de BA Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (jaar 1).
Beschrijving
Deze cursus biedt een inleidend overzicht van de belangrijkste genres, auteurs en werken van de Griekse en Latijnse literatuur, van Homerus tot en met de late oudheid. Daarbij zullen we ons ook buigen over vragen als wat literatuurgeschiedenis nu is en wat eigenlijk mag gelden als ‘klassieke’ literatuur.
Die geschiedenis zal in de eerste plaats worden behandeld aan de hand van Muze, Vertel. De Griekse en Latijnse literatuur van de oudheid (zie onder Literatuurlijst). Naast dit handboek bestuderen de studenten een reader met Griekse en Latijnse teksten (grotendeels in vertaling, deels in het Grieks/Latijn) ter voorbereiding op de colleges. In Blok 3 zal de Griekse literatuur voor het voetlicht treden, in blok 4 de Latijnse.
Ten derde kiezen de studenten elk blok een kleine verdiepingsmodule waarin één van de onderwerpen die op college worden behandeld verder wordt uitgediept. Een module bestaat uit een of enkele hoofdstukken uit een andere literatuurgeschiedenis (in het Engels), alsmede verdere bronteksten in vertaling; de student krijgt telkens drie opties. Voor zowel Grieks (blok 3) als Latijn (blok 4) kiezen de studenten één module die zij gedurende het betreffende blok zelfstandig zullen bestuderen naast de collegestof. In de tentamens zal voor elk van de drie modules één vraag worden opgenomen.
Leerdoelen
Kennis en Inzicht
De student heeft:
- overzichtskennis van de Griekse en Latijnse literatuurgeschiedenis, met een verdiepingselement naar keuze.
Vaardigheden
De student leert:
(beperkt) lees- en vertaalvaardigheid van Latijnse en Griekse teksten uit verschillende genres.
open vragen beantwoorden over de inhoud van de gelezen stof.
responsie op de docent en het actief participeren aan de discussie naar aanleiding van de op college behandelde teksten.
vinden en gebruiken van belangrijke hulpmiddelen als commentaren, zelfstandig via de UB.
Rooster
De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.
Onderwijsvorm
Hoorcollege
Werkcollege
Zelfstandige literatuurstudie
Toetsing en weging
Toetsing
Schriftelijk tentamen met korte open (invul)vragen.
- Aan het eind van elk blok is er een deeltoets: Griekse literatuurgeschiedenis na blok 3 en Latijnse Literatuurgeschiedenis na blok 4.
Weging
Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Beide toetsen moeten met een voldoende (min. 5.5) worden afgesloten.
Literatuurgeschiedenis Grieks (blok 3) = 50%
Literatuurgeschiedenis Latijn (blok 4) = 50%
Herkansing
Onvoldoende deeltoetsen mogen herkanst worden in de hertentamenperiode na blok 4.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
Studenten zijn verplicht om aan te schaffen:
Klooster, J. et al. (2023). Muze, Vertel. De Griekse en Latijnse literatuur van de oudheid, Amsterdam.
Daarnaast wordt de aan de studenten op het eerste college een reader met Griekse en Latijnse teksten verstrekt. De literatuur voor de keuzeonderdelen moet zelfstandig in de UB geraadpleegd worden.
Studenten wordt van harte aanbevolen om ook te lezen (niet verplicht):Gerbrandy, P. (2007). Het feest van Saturnus. De literatuur van het oude Rome, Amsterdam.
Pfeiffer, I. L. (2000). De Antieken. Een korte literatuurgeschiedenis, Amsterdam en Antwerpen.
Valejo, I. (2021) [2019]. Papyrus. De geschiedenis van de wereld in boeken, Amsterdam.
Inschrijven
Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met een van de docenten (rechts in informatiebalk).
Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal (https://www.organisatiegids.universiteitleiden.nl/faculteiten-en-instituten/geesteswetenschappen/faculteitsbureau/onderwijs--en-studentzaken/onderwijsadministraties/onderwijsadministratie-arsenaal)
Opmerkingen
NVT