Prospectus

nl en

Toxicologie

Course
2024-2025

Toegangseisen

Voor dit vak gelden geen formele toegangseisen, het is echter wenselijk de inhoud van de vakken Fysiologie van ADME en Farmacokinetiek en -dynamiek voldoende te beheersen voor de start van het vak.

Beschrijving

In brede zin worden de bijeffecten van geneesmiddelen behandeld. Nieuwe geneesmiddelen moeten uitvoerig getest worden op hun veiligheid. In sommige gevallen kan er toxiciteit optreden. Ernstige toxiciteit is over het algemeen ongewenst. Echter, voor de behandeling van levensbedreigende ziekten zoals kanker of ernstige infecties, kan er aanleiding zijn om beperkte toxiciteit te accepteren. Het is belangrijk de potentiële toxiciteit van nieuwe geneesmiddelen goed in kaart te brengen voor veilig gebruik bij patiënten. Een aantal vragen moet dan goed beantwoord worden. Wat is de therapeutische breedte? Wat is de toxiciteit? Welke organen worden vaak getroffen? Hoe ontstaat toxiciteit? Hoe reageert de beschadigde cel op toxiciteit? Wat zijn de gevolgen voor het functioneren van het desbetreffende orgaansysteem? Is herstel van de schade mogelijk? Kan toxiciteit worden voorkomen? Kunnen we methoden ontwikkelen om toxiciteit in proefdiervervangende in vitro modellen te voorspellen?

Leerdoelen

  • uitleggen wat de algemene problematiek is met betrekking tot de veiligheid van geneesmiddelen

  • uitleggen hoe toxiciteit ontstaat in relatie tot verschillende organen

  • moleculaire mechanismen van toxiciteit op cel- en orgaanniveau kunnen uitleggen

  • uitleggen hoe het immuunsysteem betrokken is bij toxiciteit en kanker

  • het verschil tussen toxiciteitsonderzoek en risicoevaluatie kunnen uitleggen en concrete voorbeelden hiervan kunnen reproduceren

  • uitleggen hoe toxicologisch onderzoek in de praktijk wordt toegepast

  • kritisch evalueren en bediscussiëren van wetenschappelijke toxicologische literatuur

Rooster

In MyTimetable (na login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee je het grootste deel van je rooster (zalen en tijden) kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging (stel in onder 'Instellingen' na login).
Vragen over MyTimetable? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk

LET OP:
In MyTimetable kunnen we op dit moment niet álle roosterinformatie weergeven, dus CHECK ALTIJD ÓÓK

  • het overzichtsrooster op de Brightspace module ‘Bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen’ voor een compact overzicht van de opbouw van ieder studiejaar, incl. timing van herkansingen en studiegerelateerde activiteiten zoals voorlichting, symposia, etc.. ÉN

  • het detailrooster op de Brightspace module van ieder vak (na inschrijving), 2-3 weken voor een vak begint. Jouw persoonlijke detailrooster kan nl. afwijken bijv. vanwege opsplitsen in groepen, tussentijdse deadlines, gastdocenten, etc.. Het detailrooster van het vak op Brightspace is leidend.

Onderwijsvorm

Hoorcollege, werkgroepen, opdrachten, incl. rapportage.

Toetsing en weging

  • Groepsopdrachten aan de hand van wetenschappelijke literatuur (20%):
    Schriftelijke rapportage en presentatie (ieder 50% van het groepsopdrachtcijfer) In het tentamen worden vragen verwerkt die betrekking hebben op de groepsopdrachten & presentaties (ca. 10% van de vragen). Actieve deelname en aanwezigheid bij besprekingen en presentaties op locatie zijn verplicht.

  • Schriftelijk tentamen (80%):

Literatuurlijst

Casarett & Doull’s Toxicology, Curtis D. Klaassen, 9e editie (aanbevolen als achtergrondmateriaal)

Inschrijven

Om deel te kunnen nemen aan dit vak is inschrijving in uSis verplicht, gebruik daarvoor MyStudymap. Voor dit vak geldt de standaard inschrijftermijn van 5 kalenderdagen vóór de eerste activiteit van het vak.

  • Inschrijven voor het (her)tentamen kan tot uiterlijk 10 kalenderdagen vóór de (her)tentamendatum.

  • NB Schrijf je alleen in voor de onderdelen die je daadwerkelijk gaat volgen, ook uitschrijven als je niet deelneemt is verplicht.

Contact

Dhr. Dr. R.J.P. Bouwman en Mevr. Dr. M.C. Niemeijer.

Opmerkingen

Software
Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.