Prospectus

nl en

Evolutiebiologie 2

Course
2024-2025

Toegangseisen

n.v.t.

Beschrijving

Dit vak geeft een totaaloverzicht van de evolutiebiologie. Begrippen uit het eerste jaar, zoals adaptatie, seksueel dimorfisme en altruïsme worden kort herhaald. In de eerste twee weken wordt gefocust op fylogeniereconstructie. Met DNA dat je uit varens geïsoleerd hebt, ga je zelf een moleculaire stamboom maken. In de derde week ligt de nadruk op populatiegenetica, zowel met computermodellen als met een selectie-practicum met salamanders, waarbij je zelf een voorspelling over selectie doet, SNPs genotypeert en rekent met allelfrequenties. De vierde week focust op adaptatie. Accenten worden gelegd op veroudering, life history en de relevantie van evolutie voor de menselijke gezondheid. Evolutionaire aspecten van vogelgriep, HIV en kanker komen aan de orde. In de zesde week wordt de kennis van de geschiedenis van het leven stevig uitgebreid, onder andere met een fossielenpracticum. In de laatste week wordt aandacht besteed aan evo-devo (evolutionary developmental biology): de ontwikkelingsbiologische basis van evolutionaire veranderingen. In een practicum zul je zelf de ontwikkeling van meelkevers met behulp van RNAi beïnvloeden.

Leerdoelen

Na afloop van het vak kunnen studenten:

  • herkennen welke condities leiden tot evolutie door natuurlijke selectie.

  • analyseren, interpreteren en beoordelen van fylogenetische stambomen en hun ondersteuning.

  • gangbare moleculaire technieken uitleggen, zoals DNA isolatie, PCR, sequencing en SNP analyse en zijn in staat de juiste techniek te kiezen.

  • rekenen met allelfrequenties, Hardy-Weinberg, F statistieken, linkage disequilibrium en voorspellen wat er gebeurt met allelfrequenties onder selectie, drift en migratie.

  • verklaren van fenomenen als seksueel dimorfisme, sociaal gedrag en veroudering.

  • verklaren hoe soorten ontstaan door de evolutie van reproductieve isolatie.

  • beschrijven hoe verschillende typen virussen evolueren.

  • hypothesen leveren over de oorsprong van het leven en belangrijke geologische periodes en hun kenmerkende diergroepen opnoemen.

  • afleiden welke moleculaire mechanismen ten grondslag liggen aan variatie en specifieke morfologische veranderingen.

Rooster

In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudyMap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond.

Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, nadat je bent ingelogd.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.

Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetables samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video legt uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Colleges, werkcolleges, practica en computerpractica.

Toetsing en weging

Practicumverslagen (voldoende/onvoldoende) en tentamen.
Het eindcijfer bestaat uit het tentamencijfer.

Bodemcijfer:
Voor vakken uit jaar 2 en 3 van de bachelor geldt een bodemcijfer van een onafgeronde 5,5.

Als een vak 2 of meer schriftelijke deeltentamens heeft, geldt het bodemcijfer alleen voor het gewogen gemiddelde van de tentamens.
Bij deelcijfers uit andere onderdelen dan tentamens (bijv. practica, werkcolleges, schrijfopdrachten) geldt wel voor de losse onderdelen het bodemcijfer.

Raadpleeg het Studentenstatuut voor een overzicht van alle richtlijnen (zie daarin Regels en Richtlijnen Examencommissie voor geldigheid van deelcijfers).

Literatuurlijst

Het volgende boek is verplicht:
Evolutionary Analysis van Scott Freeman en Jon C. Herron, Publisher: Benjamin Cummings, 5th edition ISBN 13: 1-292-06127-8
De cursus volgt de structuur van dit boek. Sommige computerpractica verwijzen naar het boek. Er wordt zelfstudietijd ingeroosterd voor dit boek.

Inschrijven

Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven via MyStudyMap.

In deze korte video zie je stap voor stap hoe je je kunt inschrijven voor cursussen in MyStudyMap.
Uitgebreide informatie over de werking van MyStudyMap vind je hier.

Er zijn twee inschrijfperiodes per jaar:

  • de inschrijving voor het najaar opent in juli

  • de inschrijving voor het voorjaar opent in december

Zie deze pagina voor meer informatie over deadlines en inschrijven voor vakken en tentamens.

Let op:

  • Het is verplicht om je in te schrijven voor alle activiteiten die je gaat volgen van een vak.

  • Je inschrijving is pas voltooid wanneer je je cursusplanning indient in het tabblad ‘Klaar voor inschrijving’ door op ‘indienen’ te klikken.

  • Niet ingeschreven zijn voor een (her)tentamen betekent dat je niet mag deelnemen aan het (her)tentamen.

Contact

Coördinator: Dr. B. Wielstra
E-mail: b.m.wielstra@biology.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Aanvullende informatie en cursusdocumenten staan op Brightspace.

Software
Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.