Toegangseisen
Niet van toepassing.
Beschrijving
De leerlijn academische vorming loopt als een rode draad door de hele Bacheloropleiding en bestaat uit diverse bijeenkomsten en activiteiten per jaar. Via hoorcolleges, voorlichtingsbijeenkomsten, individuele en/of groepsopdrachten leert de student de meest belangrijke vaardigheden voor academische en persoonlijke ontwikkeling. Opbouwend op de kennis uit het eerste en tweede jaar wordt in het derde jaar aandacht besteed aan het oriënteren voor je toekomstige carrière. Hiervoor zal je met onderzoekers in contact komen en van hun ervaringen leren. Ook begeleiden we je direct in het belangrijkste stuk van je Bachelorstudie, je stage. Hoe kan je het beste uit je stage halen en hoe ga je verder? De praktische dingen die je moet weten voor het schrijven van je verslag en slaan van je stage komen aan bod in het vak General Research Skills.
Tijdens de hele leerlijn zullen we gebruik maken en ons oriënteren van het Science Skills Platform. Deze bied ruimte voor zelfstudie in eigen tempo en als aanvulling voor de behandelde onderwerpen.
Tegen het eind van het jaar worden studenten individueel begeleid bij het schrijven van stageverslagen.
Leerdoelen
Aan het einde van de cursus kan de student:
Concrete doelen beschrijven voor je eigen onderzoeksstage
Kennis opdoen in hoeverre je eigen onderzoeksstage in je professionele carrière past
Een planning maken en uitvoeren hoe je actief je vaardigheden kan ontwikkelen tijdens je onderzoeksstage
Een interview voeren aan de hand van reeds geformuleerde en zelf verzonnen vragen met als doel inzichten in een wetenschappelijke carrière te krijgen.
Rooster
Verschillende bijeenkomsten en activiteiten per jaar.
In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudyMap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond.
Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, nadat je bent ingelogd.
Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.
Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetables samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video legt uit hoe dat werkt.
Onderwijsvorm
Hoor- of Werkcolleges en opdrachten.
Toetsing en weging
Deelname aan bijeenkomsten/activiteiten, zelfstudie, inleveren van opdrachten en/of presentaties.
Bodemcijfer:
Voor vakken uit jaar 2 en 3 van de bachelor geldt een bodemcijfer van een onafgeronde 5,5.
Als een vak 2 of meer schriftelijke deeltentamens heeft, geldt het bodemcijfer alleen voor het gewogen gemiddelde van de tentamens.
Bij deelcijfers uit andere onderdelen dan tentamens (bijv. practica, werkcolleges, schrijfopdrachten) geldt wel voor de losse onderdelen het bodemcijfer.
Raadpleeg het Studentenstatuut voor een overzicht van alle richtlijnen (zie daarin Regels en Richtlijnen Examencommissie voor geldigheid van deelcijfers).
Literatuurlijst
Achtergrondinformatie via Brightspace
Inschrijven
Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven via MyStudyMap.
In deze korte video zie je stap voor stap hoe je je kunt inschrijven voor cursussen in MyStudyMap.
Uitgebreide informatie over de werking van MyStudyMap vind je hier.
Er zijn twee inschrijfperiodes per jaar:
de inschrijving voor het najaar opent in juli
de inschrijving voor het voorjaar opent in december
Zie deze pagina voor meer informatie over deadlines en inschrijven voor vakken en tentamens.
Let op:
Het is verplicht om je in te schrijven voor alle activiteiten die je gaat volgen van een vak.
Je inschrijving is pas voltooid wanneer je je cursusplanning indient in het tabblad ‘Klaar voor inschrijving’ door op ‘indienen’ te klikken.
Niet ingeschreven zijn voor een (her)tentamen betekent dat je niet mag deelnemen aan het (her)tentamen.
Contact
Coördinator: Dr. D.J. Foschepoth
Email: d.j.foschepoth@biology.leidenuniv.nl
Opmerkingen
Het detailrooster van de bijeenkomsten en informatie over de colleges en werkopdrachten staat op Brightspace.
Software
Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.