Toegangseisen
Voor dit vak is Nederlandse taalvaardigheid vereist (minimum niveau: B2).
Het vak zal in het Nederlands worden aangeboden.
Aan dit vak mogen alleen studenten deelnemen die de volledige 30 EC minor 'De (on)rechtvaardige samenleving' volgen.
Beschrijving
Dit vak is een vervolg op Sociale Vraagstukken in de praktijk – Deel 1. In Deel 2 geef je verder vorm aan de hands-on bijdrage aan de organisatie/het domein dat je in Deel 1 hebt onderzocht. De bijdrage is vraag gestuurd. Dit kan uitvoering van de kernactiviteit van de organisatie betekenen waar je in Deel 1 mee gestart bent in het kader van je onderzoek, maar kan ook een projectmatige opdracht zijn (bv. enkele themabijeenkomsten organiseren). Je wordt hierin begeleid door de organisatie en krijgt intervisie tijdens werkgroepen. Een langere periode meedraaien bij een maatschappelijke organisatie stimuleert niet alleen het integreren van wetenschappelijke kennis en competenties in de praktijk, maar helpt je ook inzien waar eigen blinde vlekken zitten en waar academie en praktijk juist met elkaar botsen.
Studenten, docenten en organisaties dragen gedeeld eigenaarschap voor de inhoud van dit vak. Als student lever je een actieve en weloverwogen bijdrage aan de inhoud van de colleges. Samen met de docent of expert uit het maatschappelijke domein verzorg je met je groepje een interactieve bijeenkomst waarin je je medestudenten kennis laat maken met het specifieke domein waarin je je hebt gespecialiseerd. In deze bijeenkomst maak je de koppeling met relevante inzichten uit de andere vakken (met name de vakken van blok 1) van de minor. Op deze manier maak je in dit vak kennis met sociale organisaties uit verschillende maatschappelijke domeinen in Nederland en verbind je de real-life vraagstukken binnen deze domeinen aan het centrale thema van de minor: sociale rechtvaardigheid.
Leerdoelen
Aan het einde van deze cursus:
1. Heb je inzicht in de rol, organisatie en het functioneren van verschillende maatschappelijke organisaties in Nederland, en de uitdagingen waar ze mee kampen;
2. Ben je in staat de in de minor aangeleerde relevante kennis en vaardigheden te koppelen aan en toe te passen in het sociaal-maatschappelijke domein waarin je je specialiseert;
3. Beschik je over vaardigheden om een relevante, toegepaste en onderbouwde bijdrage te kunnen leveren aan het functioneren van een sociale organisatie in het maatschappelijke domein.
De cursus is onderdeel van de minor De (on)rechtvaardige samenleving en sluit aan bij leerdoel 1, 4 en 5 uit het programma: Na het succesvol afronden van de minor: (1) Ben je in staat de belangrijkste theorieën, onderzoeksmethodieken en maatschappelijke stromingen rondom sociale rechtvaardigheid uit te leggen en toe te passen op concrete vraagstukken in beleid en praktijk; (4) Heb je inzicht in het maatschappelijke veld van vrijwilligerswerk en activisme rond maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot sociale rechtvaardigheid; (5) Kun je reflecteren op je eigen achtergrond en de invloed daarvan op jouw maatschappelijke positie ten opzichte van die van anderen.
Rooster
Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.
Onderwijsvorm
Een hoorcollege van 2 uur per week onder leiding van een docent van de Universiteit Leiden.
Werkgroepen onder leiding van een docent van de Universiteit Leiden en/of gastdocent uit de praktijk (2 uur per week):
De ene week onder begeleiding van een docent (verplichte aanwezigheid);
De andere week zelfstandig werken aan individuele of groepsopdrachten.
Eén werkgroep mag worden gemist. Indien je niet aanwezig kunt zijn bij een werkgroepbijeenkomst, dien je een vervangende opdracht te maken. Afwezigheid tijdens twee of meer werkgroepbijeenkomsten kan resulteren in het niet met een voldoende afsluiten van het vak.
Toetsing en weging
Groepspresentatie - 30%
Herkansing is niet mogelijk, dient te worden gecompenseerd
Indien niet aan dit onderdeel wordt deel genomen/de opdracht niet wordt ingeleverd, kan het vak niet worden afgerond.
Praktische bijdrage aan sociale organisatie in het maatschappelijk domein - 20%
Herkansing is niet mogelijk, dient te worden gecompenseerd
Indien niet aan dit onderdeel wordt deel genomen/de opdracht niet wordt ingeleverd, kan het vak niet worden afgerond.
Schriftelijke opdracht - 50%
De schriftelijke opdracht moet met een 5.5 of hoger worden afgesloten. Herkansing is mogelijk.
Herkansing van de schriftelijke opdracht (50%) is tevens mogelijk als het samengestelde cijfer voor het hele vak lager is dan 5.5 of met toestemming van de examencommissie.
Te laat inleveren van de opdracht: 0.5 punten aftrek per dag. Na 7 dagen wordt een opdracht niet meer nagekeken.
In het geval van een (schriftelijke of mondelinge) opdracht kan de examinator ten alle tijden het initiatief nemen tot een follow-up gesprek met de student om vast te stellen of de leerdoelen zijn behaald.
Literatuurlijst
Wordt aangekondigd op BrightSpace
Inschrijven
Registratie via MyStudymap of uSis is mogelijk vanaf TBA, na inschrijving voor de gehele minor. Schrijf je in voor alle vakken via MyStudymap of uSis.
Sommige vakken van de minor hebben een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je op tijd in.
Meer informatie over inschrijven via MyStudymap vind je op deze pagina.
Na inschrijving via MyStudymap/uSis krijg je automatisch toegang tot de Brightspace pagina van het vak.
Let op gast-/contract-/exchange studenten schrijven zich niet in via MyStudymap maar via uSis.
Contact
Lotte van der Pol l.d.van.der.pol@luc.leidenuniv.nl