Prospectus

nl en

International Civil Law

Course
2024-2025

Toegangseisen

Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER).

Beschrijving

Het vak draait om de verstrengeling van het Nederlandse vermogensrecht met het recht van de Europese Unie, mensenrechtenverdragen en soft law-documenten.

De inhoud van het aansprakelijkheidsrecht en het contractenrecht wordt voortdurend beïnvloed door richtlijnen en verordeningen van de Europese Unie. De vraag kan rijzen of en zo ja, in hoeverre het een eiser of verweerder in een geding vrij staat een grondslag te kiezen – van nationale of Europese origine – of dat hij aangewezen is op een bepaalde grondslag.

Hetzelfde kan worden gezegd voor bepalingen uit mensenrechtenverdragen, vooral in de verhouding tussen overheid en burger.

De verwevenheid van Nederlands vermogensrecht en andere regelcomplexen komt voorts tot uiting bij het gebruik van open normen in het contractenrecht en aansprakelijkheidsrecht. Die open normen worden ingevuld aan de hand van mensenrechtenverdragen en soft law-documenten (zoals de richtlijnen van nationale en internationale beroepsorganisaties, de UN Guiding Principles en, voor multinationale ondernemingen, de OECD Guidelines for Multinational Enterprises on Responsible Business Conduct). Verder kan betekenis toekomen aan de Principles of European Tort Law en de Principles of European Contract law.

De focus van het vak en de bijbehorende literatuur en rechtspraak verschillen per jaar. Zij zijn mede afhankelijk van de accenten die worden ingebracht door een buitenlandse gastdocent.

De voertaal is Nederlands, maar er wordt samengewerkt met Engels sprekende gastdocenten en een deel van de literatuur is Engelstalig.

Het vak moet worden onderscheiden van Internationaal privaatrecht dat in het tweede semester wordt gegeven. Dat vak focust op rechtsbetrekkingen met feitelijke aanknopingspunten in verschillende landen; daar staan de vragen centraal welk recht de rechtsbetrekking beheerst, welke rechter bevoegd is geschillen te beoordelen en in welk land uitspraken ten uitvoer kunnen worden gelegd. In het vak Internationaal vermogensrecht staat het internationale karakter van de rechtsbetrekking als zodanig niet ter discussie. Het gaat om de internationale dimensie van het vermogensrecht.

Leerdoelen

Het Nederlandse vermogensrecht bevindt zich niet op een eiland, maar is op allerlei manieren verstrengeld met andere rechtsstelsels en regelcomplexen. Doel van het vak Internationaal vermogensrecht is deze dimensies in kaart te brengen, op zowel theoretisch als praktisch niveau.

Na afronding van dit vak kan de student:

  • De verwevenheid van het nationale recht met andere rechtsstelsels en regelcomplexen beschrijven.

  • De problemen die gepaard gaan met deze verwevenheid analyseren aan de hand van materieelrechtelijke en procesrechtelijke leerstukken, zoals het leerstuk samenloop of het gebruik van open normen van vermogensrecht die worden ingevuld met behulp van andere regelcomplexen.

  • De theorie toepassen op een casus.

  • Kritisch reflecteren op regelgeving, rechtspraak en literatuur.

  • Bevindingen op een deugdelijke wijze verantwoorden door te verwijzen naar de voorgeschreven studiestof.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Naam docent: Prof. mr. A.G. Castermans

  • Vereiste voorbereiding door studenten: bestudering van voorgeschreven wetgeving, literatuur en jurisprudentie

Werkcolleges

  • Aantal à 2 uur: 3

  • Naam docent: Prof. mr. A.G. Castermans

  • Vereiste voorbereiding door studenten: het analyseren van rechterlijke uitspraken en literatuur aan de hand van op Brightspace geplaatst vragen

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

  • Schriftelijk tentamen met essay-vragen (eindtoets).

  • Het kan voorkomen dat het hertentamen mondeling wordt afgenomen.

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte wetgeving, literatuur en jurisprudentie alsmede hetgeen behandeld is tijdens de hoor- en werkcolleges.

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal
Het verplicht studiemateriaal wordt via Brightspace bekendgemaakt.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.

Contact

Instituut/afdeling

  • Instituut: Privaatrecht

  • Afdeling: Civiel recht

  • Kamernummer secretariaat: B2.43

  • Openingstijden balie: maandag t/m vrijdag, van 09.00 – 17.00 uur

  • Telefoon secretariaat: 071 527 7400

  • E-mail: mastercivielrecht@law.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Let op: bij dit vak wordt geen avondonderwijs aangeboden.