Prospectus

nl en

Practicum: Civil Law

Course
2024-2025

Toegangseisen

Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER)

Voor dit vak geldt het dringende advies om ILS - Regulering, gedrag en privaatrecht met goed gevolg afgerond te hebben.

Beschrijving

Studenten krijgen wekelijks een schrijfopdracht (in totaal vijf). De opdrachten hebben betrekking op voor de rechtspraktijk relevante civielrechtelijke deelterreinen. Daarnaast worden – naast de reguliere werkgroepen – plenaire bijeenkomsten georganiseerd waarin gastdocenten bepaalde aan de rechtspraktijk gerelateerde onderwerpen behandelen. Die gastdocenten zijn juristen werkzaam in bijvoorbeeld de rechterlijke macht of de advocatuur. Dat kan bijvoorbeeld een ervaren rechter zijn, een advocaat-generaal bij de Hoge Raad, een advocaat of een deurwaarder. Deze bijeenkomsten die worden verzorgd door gastdocenten dragen bij aan verdieping van kennis van het civiele recht en inzicht in de toepassing ervan in de praktijk.

Studenten moeten bij dit vak zelfstandig onderzoek doen om een juridisch probleem in kaart te brengen, en op te lossen, en een begrijpelijk en goed opgebouwd werkstuk schrijven. Bij het Practicum civiel recht zijn de opdrachten zeer verschillend van aard, zodat studenten gedwongen worden zich in korte tijd in een nieuw onderwerp te verdiepen. De opdrachten zijn gericht op het aanleren van in de rechtspraktijk noodzakelijke vaardigheden (zelf zoeken naar relevante bronnen en schrijven onder tijdsdruk).

Studenten dienen voorts bij Practicum civiel recht een mondelinge bijdrage te leveren aan het juridische debat door stellingen te bedenken en deze plenair te presenteren De precieze mondelinge bijdrage wordt tijdens de werkgroep gespecificeerd.

Leerdoelen

Doel van het vak is het aanleren van noodzakelijke onderzoeks- en schrijfvaardigheden voor de rechtspraktijk. Daarnaast dragen de verschillende door u te maken opdrachten bij aan verdieping van uw kennis van de verschillende vermogensrechtelijke deelterreinen. U wordt geoefend in het: onderkennen en verwoorden van privaatrechtelijke problemen en de relevante rechtsvragen en het onderscheiden van hoofd- en bijzaken in dat verband; verrichten van onderzoek naar en prioriteren van kenbronnen (regelgeving, literatuur en rechtspraak), zowel nationaal als internationaal; toepassen van het aan verschillende – fysieke en digitale – bronnen ontleende materiaal op (rechts)vragen die zich in de rechtspraktijk aandienen; vormen van een eigen, beredeneerd oordeel over rechtskwesties; doen van verslag van de onderzoeksresultaten met verantwoording van de hierbij gebruikte rechtsbronnen; bedenken van een stelling die gerelateerd is aan een civielrechtelijk relevant onderwerp en het op heldere, compacte en gestructureerde wijze presenteren hiervan.

Na afronding van dit vak kan de student:

  • Grondige kennis tonen van en een behoorlijk inzicht in de verschillende vermogensrechtelijke deelterreinen.

  • Juridische problemen oplossen c.q. reflecteren op juridische problemen met gebruikmaking van de verschillende nationale en internationale kenbronnen van het recht.

  • Problemen analyseren, hoofd- en bijzaken onderscheiden, en creatieve oplossingen bedenken; de student bezit praktische en theoretische onderzoeksvaardigheden en kan onderzoeksresultaten helder, kernachtig, compact en in een logische samenhang presenteren, zulks met verantwoording van de gebruikte rechtsbronnen.

  • Een voor de rechtspraktijk relevante stelling bedenken en deze mondeling presenteren en verdedigen tijdens een plenaire discussie over de stelling, waarbij de student de voor- en tegenargumenten van medestudenten helder in kaart kan brengen. Doel hiervan is zijn/haar spreekvaardigheden te oefenen.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 1

  • Namen docenten: Docenten van de sectie Burgerlijk recht

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Geen.

  • Aanwezigheid tijdens het hoorcollege is verplicht.

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 7 + zie ‘Andere onderwijsvorm(en)’, aansluitend gastlezingen à 2 uur (na de reguliere werkgroep).

  • De (laatste) werkgroep waarin het onderzoeksvoorstel wordt gepresenteerd duurt ongeveer 3 uur.

  • Namen docenten: docenten van de sectie Burgerlijk recht

  • Vereiste voorbereiding door studenten: Wekelijks vakinhoudelijke opdrachten waarvoor bibliotheekstudie vereist is en uitwerking in een werkstuk. Daarnaast kan het beoordelen van elkaars werkstuk deel uitmaken van de taken.

  • Aanwezigheid tijdens de werkgroepen is verplicht.

Andere onderwijsvorm(en)
Plenaire bijeenkomsten in de vorm van lezingen door praktijkjuristen. Aanwezigheid tijdens deze plenaire bijeenkomsten is verplicht.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

Het maken van vijf schriftelijke opdrachten (deeltoetsen), die ieder voor 20% meetellen voor het eindcijfer. Onvoldoende deelcijfers kunnen niet herkanst worden, maar wel gecompenseerd worden met voldoende deelcijfers tot een voldoende eindcijfer. Deelcijfers blijven slechts gedurende het lopende academisch jaar geldig.

Daarnaast is er een afsluitende praktische oefening, die bestaat uit het bedenken en presenteren van stellingen. Deze praktische oefening telt niet als cijfer mee, maar hieraan moet wel met goed gevolg zijn deelgenomen voor het eindcijfer van de vijf schriftelijke opdrachten.

Inleverprocedures

Wekelijks aan het begin van de bijeenkomst via Brightspace en fysiek.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal

Literatuur:
De meest recente versie van de Leidraad voor juridische auteurs.

Werkboek:
Geen.

Syllabus:

  • Onderzoeks-, schrijf- en presentatievaardighedensyllabus Master Civiel recht (te vinden op de Brightspace-omgeving Master Civiel Recht en op de Brightspace-omgeving Practicum civiel recht).

  • Leidraad Practicum civiel recht (te vinden op de Brightspace-omgeving Practicum civiel recht).

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.

Contact

Instituut/afdeling

  • Instituut: Privaatrecht

  • Afdeling: Civiel recht

  • Kamernummer secretariaat: B2.43

  • Openingstijden: 09.00 – 17.00 uur

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7400

  • E-mail: mastercivielrecht@law.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Let op: bij dit vak wordt geen avondonderwijs aangeboden.