Prospectus

nl en

Statistiek II: Analyse en Onderzoek

Course
2024-2025

Beschrijving

Politicologen trachtten vaak systematisch en algemeen inzicht te verwerven in politieke fenomenen en gedrag: Zo onderzoeken we de kenmerken van burgers die deelnemen aan verkiezingen en hoe zij verschillen van burgers die dat niet doen. We vragen ons af wie op populistische partijen stemt of de mate waarin media onze beslissingen beïnvloeden door hun politieke berichtgeving. Ook internationaal politieke vraagstukken leiden ons vaak tot systematische onderzoeksmethoden: welke staten zijn bijvoorbeeld bereid mensenrechtenverdragen te ondertekenen en welke niet? Waar is er een grote kans op het uitbreken van een burgeroorlog? En als conflict uitbreekt, waar is internationale interventie waarschijnlijk en waar blijft die uit?

De cursus Statistiek II leert studenten hoe zij deze en verdere vragen kunnen beantwoorden met behulp van statistische analysetechnieken. Statistiek II bouwt voort op Statistiek I en introduceert enkele meer geavanceerde methoden om politicologische vraagstukken empirisch te onderzoeken. De focus ligt in het bijzonder op lineaire en logistische regressieanalyse, waarmee de effecten van meerdere variabelen op een bepaalde uitkomst kunnen nagegaan worden. Studenten leren deze analyses uit te voeren met behulp van statistische software en worden vertrouwd gemaakt met verschillende soorten data (bv. publieke opinie, parlementair gedrag, mediarapporten, landenkarakteristieken) en politicologische vraagstukken.

De cursus bestaat uit hoorcolleges en werkcolleges. De hoorcolleges geven een introductie in de statistische analyse. In de werkcolleges oefenen de studenten met deze materie en leren ze statistische software gebruiken. Het programma per week wordt t.z.t. bekend gemaakt op Brightspace.

Leerdoelen

  1. Studenten kunnen de wiskundige basisprincipes van de lineaire en logistische regressieanalyse duiden;
  2. Studenten kunnen de resultaten van de lineaire en logistische regressieanalyse correct interpreteren en rapporteren;
  3. Studenten kunnen deze analyses uitvoeren met behulp van statistische software.

Onderwijsvormen

De cursus bestaat uit eenmaal per week hoorcollege (1u45m) en één keer per week werkcollege (1u45m) over een periode van 7 weken. De werkgroepen worden in de computerzalen gegeven.

Toetsing

Participatie: 10% (actieve deelname aan de werkgroepen)
Opdrachten: 20%
Schriftelijk eindtentamen: 70% (een combinatie van open en gesloten vragen).

Details omtrent de toetsing worden voor de start van de cursus op Brightspace bekend gemaakt. Voor het schriftelijk tentamen in week 8 moet men zich op tijd aanmelden. Voor het schriftelijk tentamen dient u minimaal het cijfer 5,0 te halen om het vak met een voldoende te kunnen afsluiten. Indien men een onvoldoende haalt voor het eindcijfer, dan kan men het schriftelijk tentamen herkansen in januari. Andere deelcijfers kan men niet herkansen.
Het tijdstip en de locatie van inzage en nabespreking zal niet later dan de publicatie van de cijfers worden bekendgemaakt via Brightspace.

Studiemateriaal

Diez, David M., Mine Çetinkaya-Rundel & Christopher D. Barr (2019) OpenIntro Statistics, 4th edition, en bijkomende teksten die op Brightspace kenbaar worden gemaakt.

De gebruikte statistische software programma’s R en RStudio Desktop kunnen gratis worden gedownload. R en RStudio Desktop zijn op de computers in het Pieter de la Court gebouw reeds geïnstalleerd.

Aanmelden

Zie 'Praktische Informatie'

Rooster - vakken en tentamens

Zie 'MyTimetable'