Prospectus

nl en

Kwalitatieve Onderzoeksmethoden

Course
2024-2025

Beschrijving

Deze cursus is bedoeld om studenten de essentie van kwalitatief onderzoek bij te brengen. Het combineert een theoretische met een praktische benadering met het doel om studenten (a) doordachte consumenten van kwalitatief politiek-wetenschappelijk onderzoek te maken; en (b) te laten beginnen met het ontwerpen van goede kwalitatieve onderzoeksprojecten. De cursus is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel van de cursus bespreekt gevolgtrekking in kwalitatief onderzoek. Dit deel gaat dieper in op de verschillende logica’s die ten grondslag liggen aan kwalitatief onderzoek en bespreekt de sterkten en zwakten van kwalitatief onderzoek. Het tweede deel legt zich toe op de meest voorkomende kwalitatieve onderzoeksontwerpen zoals vergelijkende casestudies en procesanalyse. Het laatste deel is gewijd aan bewijsvoering in kwalitatief onderzoek en dataverzamelingsmethoden (interviews, archiefonderzoek, participerende observatie) en data-analyse. Na deze cursus begrijpen studenten hoe kwalitatief onderzoek wordt opgezet en het soort conclusies dat getrokken kan worden op basis van kwalitatief onderzoek.

Leerdoelen

  • Studenten herkennen de meest voorkomende kwalitatieve onderzoeksontwerpen en -technieken die in de politieke wetenschappen worden gebruikt.

  • Studenten begrijpen de methodologische keuzes van gepubliceerd kwalitatief wetenschappelijk werk en kunnen de gegeven rechtvaardigingen voor de gemaakte keuzes evalueren en beoordelen.

  • Studenten kunnen de voor- en nadelen van kwalitatief onderzoek benoemen en reflecteren op onderzoekssuggesties van anderen.

Onderwijsvorm

(Interactieve) hoorcolleges

Toetsing en weging

20% -- Participatie in onlineactiviteiten gedurende het blok.
80% -- Afsluitend examen bestaande uit meerkeuzevragen (60%) en openvragen (40%).

Literatuurlijst

De literatuurlijst wordt samengesteld uit artikelen en boekhoofdstukken beschikbaar in onze uitstekende bibliotheek. De uiteindelijke leeslijst zal met de syllabus t.z.t. op Brightspace gepubliceerd worden.

Inschrijven

Zie 'Praktische Informatie'

Rooster vakken en tentamens

Zie 'MyTimetable