Prospectus

nl en

International Transport Law

Course
2024-2025

Toegangseisen

Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER).

Beschrijving

Nederland is een transportland. Niet alleen hebben we de grootste haven van Europa, maar ook op logistiek gebied (wegvervoer en opslag) en voor vliegverkeer zijn we een grote speler. Veel transport is ook verzekerd op de Nederlandse markt.

Goederenvervoer vindt vaak plaats over de landsgrenzen heen en niet zelden met verschillende vervoersmodaliteiten – per schip, vrachtwagen, vliegtuig en/of trein.

Een container met tafels kan bijvoorbeeld per schip vanuit China naar Rotterdam vervoerd worden en vervolgens per trein naar Italië, waar de last mile over de weg plaatsvindt. Het schip aan boord waarvan het zeevervoer plaatsvindt kan stranden in het Suez kanaal.

Elektrische auto’s kunnen tijdens vervoer over zee van Duitsland naar Thailand aan boord van een car carrier bevracht door een Japanse vervoerder in de brand gaan.

Een trailer met i-pads kan tijdens wegvervoer in de donkere dagen voor kerst worden leeggehaald op een (on)bewaakte parkeerplaats.

Welke regelgeving geldt dan? Welke rechter is bevoegd? Wie is aansprakelijk in geval van schade en voor welk bedrag?

Er zijn verschillende verdragen, maar die geven geen allesomvattend internationaal eenduidig kader. Wat regelen de verdragen wel? Wat kan/mag contractueel worden geregeld? Hoe kan je de uitkomst van een procedure beïnvloeden door te forum shoppen?

En hoe verhoudt een vervoerovereenkomst zich tot een handelsovereenkomst en/of een transportverzekeringsovereenkomst?

Deze en andere vragen komen aan bod bij deze introductie tot het internationale vervoerrecht.

Leerdoelen

Doel van het vak is het bijbrengen van de beginselen van het internationale vervoerrecht en de verhoudingen binnen de supply chain en het geven van inzicht in de vervoersrechtelijke IPR-regels en de mogelijkheden die in concrete zaken toe te passen.

Na afronding van het vak kan de student:

  • Kennis tonen van de supply chain en hoe de verschillende spelers daarbinnen samenwerken, alsmede van aansprakelijkheidsregelingen ter zake internationale vervoersovereenkomsten.

  • Analyseren welk regime van toepassing is en dat regime kunnen toepassen op een juridische casus en die beargumenteerd oplossen.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 2 keer per week HC, in totaal 10 hoorcolleges.

  • Namen docenten: mr. dr. J. Kruit

  • Vereiste voorbereiding door studenten: de in de syllabus opgegeven literatuur en jurisprudentie doornemen en eventuele casusvragen beantwoorden.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

In week # zal de eindtoets plaatsvinden. Dit heeft de vorm van een schriftelijk tentamen. Het kan voorkomen dat het hertentamen mondeling wordt afgenomen

Examenstof

Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, de syllabus en hetgeen behandeld is tijdens de hoorcolleges.

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal

Een overzicht van de te bestuderen literatuur en jurisprudentie zal te zijner tijd via Brightspace bekend worden gemaakt.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie. 

Contact

Vakcoördinator: via secretariaat
Werkadres: Steenschuur 25
Bereikbaarheid: Per e-mail
Telefoon: 071 – 527 7400
E-mail: mastercivielrecht@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

Instituut: Privaatrecht
Afdeling: Civiel recht, sectie Burgerlijk Recht
Kamernummer secretariaat: B2.43
Openingstijden: balie maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00
Telefoon secretariaat: 071-527 7400
E-mail: mastercivielrecht@law.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Let op: bij dit vak wordt geen avondonderwijs aangeboden.