Prospectus

nl en

Innovation in the law firm

Course
2024-2025

Toegangseisen

Toegelaten tot HC Law.

Beschrijving

Dit Honours College Law-vak is een vuurdoop in de veranderende wereld van advocatuur en ‘alternatieve juridische dienstverleners’. Deze cursus gaat niet alleen over geavanceerde technologieën en het moderniseren van de juridische dienstverlening voor advocatenkantoren in de 21e eeuw, maar vooral over welke vaardigheden, competenties en capaciteiten advocaten en advocatenkantoren in dit nieuwe tijdperk nodig zullen hebben.

Het advocatenkantoor is een complexe organisatie met vele facetten, kansen en uitdagingen die niet direct evident zijn voor de buitenwacht. Daar gaan wij verandering in brengen. Aan de hand van onderzoeksopdrachten verdiepen studenten zich in de rol van verandering in de advocatuur als gevolg van onder meer nieuwe technologieën en veranderende bedrijfsmodellen. In dit vak bestuderen studenten in teamverband een real-life casus uit de advocatuur en een advocatenkantoor adviseren over strategie, innovatie, bedrijfsmodellen, legal technology en vaardigheden en capaciteiten die nodig zijn voor het advocatenkantoor van de 21e eeuw. In het kort: de advocatuur als onderneming. Wij reiken daartoe literatuur, casuïstiek en modellen aan.

Daarnaast onderzoeken studenten welke vaardigheden en competenties zij zelf moeten ontwikkelen om voorbereid te zijn op de toekomst van een leven lang leren.

Future Skills refer to the “knowledge, attitudes, values, skills, and competencies that are intended to prepare learners to thrive in the face of an uncertain future.” (Kotsiou et al. (2022).

In het tijdperk van kunstmatige intelligentie zullen vaardigheden zoals kritisch denken, samenwerkingsvaardigheden, digitale vaardigheden en leiderschapsvaardigheden steeds belangrijker worden.
In het verlengde hiervan worden studenten met een individuele opdracht uitgedaagd om hun eigen persoonlijke competentiemodel te ontwikkelen met de vaardigheden en competenties die nodig zijn voor advocaten van de 21e eeuw.

*“Fueled by advancing technology, new business models, and altered client expectations, the legal industry faces unprecedented change across its entire value chain. Unfortunately, many legal professionals fear the technology train and the convergence of other professions with law. They see LegalTech, AI, and bots like «lions and tigers and bears oh my! Others recognize the added values and opportunities it entails…Although the future may require us to adapt to these new perspectives it represents an enormous opportunity for lawyers to reinvent ourselves for our own and our clients’ benefit. So, welcome to the jungle and enjoy the ride as we attempt to collaboratively map the uncharted waters of the future legal realm and simultaneously inspire a new future in law.” (DeStefano & Dobrauz-Saldapenna, 2019). *

Leerdoelen

Dit vak stelt als doel een introductie te bieden tot de praktijk vanuit het perspectief van strategie, bedrijfsmodellen, juridische technologie, leiderschap en innovatie in de juridische dienstverlening waarbij de nadruk ligt op vaardigheden en competenties die studenten voorbereiden op de toekomst. Studenten worden uitgedaagd door algemene concepten en theorieën te implementeren in deze specifieke sector.

Na afronding van het vak hebben studenten de volgende kwalificaties verworven:

  • Een goed begrip van het functioneren van juridische dienstverleners en de rol die strategie, leiderschap, technologie, innovatie en bedrijfsmodellen daarin spelen;

  • Een specifieke casus in teamverband kunnen analyseren en een goed gestructureerd advies schrijven en presenteren;

  • Vermogen om de rol van strategisch leiderschap, bedrijfsmodellen en technologie bij de implementatie van strategie en innovatie initiatieven in advocatenkantoren uit te leggen;

  • Vermogen om de termen, concepten en theorieën die ten grondslag liggen aan de cursus toe te passen op een case study als onderdeel van een groepsproject;

  • Vermogen om de termen, concepten en theorieën die ten grondslag liggen aan de cursus toe te passen om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen dat zich richt op 21e-eeuwse vaardigheden en capaciteiten voor advocaten.

Daarbij worden in dit vak de volgende specifieke Honours-vaardigheden getraind:

  • Oplossingen genereren

  • Veerkracht

  • Projectmatig werken

  • Samenwerken

Onderwijsvormen

Werkgroepen
6 sessies à 3 uur
Namen docenten: Dhr. mr. R.K. Kemp & gastdocenten
Vereiste voorbereiding door studenten: bestuderen van de opgegeven literatuur en documenten.

Presentaties eindresultaten
1 sessie van 3 uur
Vereiste voorbereiding door studenten: presentatie van onderzoeksresultaten met behulp van PowerPoint

Aanwezigheid bij en participatie aan dit vak is verplicht - zoals bij alle vakken van HC Law. Dit, mede i.v.m. het karakter en de opzet van HC Law en de vakken daarvan, die daardoor mede de status van praktische oefening hebben.

Periode

Alle bijeenkomsten zijn op de donderdag in blok 2 van 17.00-20.00 uur.

Toetsing

Bij Honours College Law geldt het systeem van pass or fail: er worden geen numerieke cijfers toegekend.

  • Individuele opdracht: deze opdracht wordt door de docent voorzien van feedback gedurende het vak en beoordeeld met een P of F;

  • Teamopdracht: studenten nemen de individuele feedback mee voor de teamopdracht, die eveneens wordt beoordeeld met een P of F.

Inleveren op Brightspace.

Brightspace

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Brightspace.

Literatuur

Er wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijke artikelen bij dit vak. Deze zullen via Brightspace ter beschikking worden gesteld.

Aanbevolen en verdiepende literatuur (niet-verplicht):

  • New Suits; Appetite for Disruption in the Legal World, DeStefano & Dobrauz, Stampfli Verlag AG Bern, 2019

  • The T-shaped Lawyer and Beyond: Rethinking legal professionalism and legal education for contemporary societies, Elaine Mak, ( 18 Sept. 2017)

  • Tomorrow's Lawyers: An Introduction To Your Future, Richard Susskind, Oxford University Press (25 May 2017)

Aanmelden

Via de administratie van Honours College Law: honours@law.leidenuniv.nl.

Minimum en maximum aantal deelnemers

14-24

Contact

In het geval van afwezigheid of andere organisatorische vragen, gelieve contact op te nemen met Honours College Law via honours@law.leidenuniv.nl.

  • Vakcoördinator: dhr. mr. R.K. Kemp;

  • Werkadres: Steenschuur 25 te Leiden;

  • Bereikbaarheid: Na afspraak via het secretariaat 071 – 527 7851;

  • E-mail: r.k.kemp@law.leidenuniv.nl

Instituut/afdeling

  • Instituut: Fiscaal en economische vakken;

  • Afdeling: Bedrijfswetenschappen;

  • Adres secretariaat: Steenschuur 25 te Leiden (B2.26);

  • Openingstijden: Elke werkdag (uitgezonderd woensdag) 9.00 – 17.00 uur;

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7851;

  • E-mail: bedrijfswetenschappen@law.leidenuniv.nl.