Prospectus

nl en

Critical heritage Studies of the Ancient Near East

Course
2024-2025

Toegangseisen

Deze cursus is alleen toegankelijk voor BA studenten Oude Nabije Oosten-studies.

Beschrijving

Sinds de 19e eeuw hebben archeologische opgravingen in het huidige Midden-Oosten een schat aan oudheidkundige objecten opgeleverd. Deze artefacten vertellen ons veel over het verleden, maar brengen ook praktische en ethische dilemma’s met zich mee. In de afgelopen decennia zijn onze ideeën over hoe we met cultureel erfgoed moeten omgaan drastisch veranderd. In dit college zal de omgang van het verleden in het heden (en het recente verleden) worden benaderd vanuit het perspectief van critical heritage studies aan de hand van diverse case studies. Thema's die daarbij aan de orde zullen komen zijn onder meer restitutie, eigenaarschap, ethiek, kolonialisme, toerisme, Eurocentrisme, roofkunst en misbruik van het verleden voor politieke doeleinden. Er zal ook aandacht worden besteed aan intangible heritage, met name orale tradities. Onderdeel van dit college is een excursie naar Istanbul (onder voorbehoud).

Leerdoelen

Studenten zullen onder meer leren om:

  • aan de hand van individuele en gemeenschappelijke opdrachten een kritische blik te ontwikkelen op de omgang met cultureel erfgoed binnen en buiten de academie (samenweken, reflecteren, analyseren, maatschappelijke bewustwording)

  • zelfstandig een case study te onderzoeken, presenteren en uit te werken in een paper (onderzoek, schriftelijk en mondeling communiceren, presenteren)

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

  • Hoorcollege en werkcollege

Toetsing en weging

Toetsing en weging
Het eindcijfer van de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van de onderstaande deeltoetsen en weging:
Opdrachten: 25%
Paper: 40%
Presentatie: 20%
Participatie: 15%
Het vak is met succes afgerond als het eindcijfer een voldoende is (dwz een 5,50 of hoger).
Herkansing

De paper en de opdrachten kunnen worden herkanst (de laatste door middel van een vervangende opdracht).

Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Wordt t.z.t via Brightspace bekendgemaakt

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Herta Mohr

Opmerkingen