Nieuw vak, programma volgt nog.
Beschrijving
Medische geneeskunde baseert zich veelal op kennis en feiten om ziektes te behandelen. Maar wat is een ziekte? En wat maakt kennis tot een feit of een feit tot kennis? In deze week onderzoeken studenten wat kennis is, en hoe medische kennis zich ontwikkelt door de eeuwen heen. We gaan aan de slag met vragen over hoe het denken over gezondheid en ziekte verandert in de tijd, en wat de betekenis hiervan is voor ons handelen van nu.
In deze lijnweek staat een wetenschapsfilosofische en historische blik op medische kennis centraal. Studenten leren vragen stellen bij de vanzelfsprekendheden in het medisch handelen of bij vaststaande kennis. Studenten gaan ondervinden dat kennis en het handelen binnen de geneeskunde, het weten en doen, tijd en plaats gebonden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor wat we als ‘ziekte’ beschouwen.
In deze module bestuderen de studenten een aantal ziekten en werken ze aan een opdracht. In de opdrachten wordt de kennisontwikkeling in een filosofisch en historisch kader geplaatst. Studenten oefenen met een academische perspectief en houding, en met het hanteren van een kritische blik. Zij werken met inzichten over de ontwikkelingen van medische kennis en leren over de omgang met onzekerheid in een almaar veranderend kennislandschap.