Prospectus

nl en

Politicologie en Maatschappelijke Vraagstukken

Course
2024-2025

Toegangseisen

Dit is een seminar voor derdejaars studenten Politicologie. Kennis van de vakken uit de eerste twee studiejaren wordt bekend verondersteld.

Beschrijving

Maatschappelijke uitdagingen komen volop in het nieuws. Inzichten uit de studie Politicologie kunnen bijdragen aan het oplossen hiervan. In dit vak gaan we deze vertaalslag maken. Dit betekent dat je inzichten over wicked problems en ‘design thinking’ aangereikt krijgt, maar vooral dat je met een groep aan de slag gaat om een zelfgekozen maatschappelijk vraagstuk in kaart te brengen, oplossingen te verzinnen en hierover op verschillende manieren te rapporteren. Om dit proces goed te laten verlopen zijn er ook enkele vaardighedengeoriënteerde seminars (bijvoorbeeld over rollen binnen een team en het schrijven van een adviesrapport).

Leerdoelen

Na dit vak kunnen studenten:

  • Een probleemdefinitie opstellen voor een complex maatschappelijk vraagstuk

  • Een analyse uitvoeren van dit probleem vanuit diverse voor de Politicologie relevante perspectieven

  • Design thinking inzetten om oplossingen voor het vraagstuk te ontwikkelen

  • Schriftelijk en mondeling een advies presenteren over het vraagstuk voor diverse doelgroepen

  • Reflecteren op een groepsproces en hun eigen rol hierin

Onderwijsvorm

We komen twee keer per week bij elkaar voor seminars waarin vaardighedenontwikkeling, discussie en feedback op de voortgang van het project centraal staan.
Aanwezigheid bij deze seminars is verplicht. Indien een student twee keer (of vaker) afwezig is zonder voorafgaande toestemming van de docent, kan een student uitgesloten worden van het vak.

Toetsing en weging

Het eindcijfer voor dit vak wordt als volgt bepaald:

  • Individuele achtergrondstudie: 25%

  • Groepsportfolio: 75% (cijferdifferentiatie van maximaal plus of min één punt op basis van peer assessment).

Het minimale cijfer (voor cijferdifferentiatie) voor het groepsportfolio om het vak af te kunnen ronden is een 5,5. Het groepsportfolio kan eenmalig herkanst worden indien een groep een onvoldoende behaalt.

De individuele achtergrondstudie kan alleen herkanst worden indien een student een onvoldoende eindcijfer heeft en het groepsportfolio (voor differentiatie) met een voldoende beoordeeld is.

Daarnaast zijn er nog een aantal opdrachten binnen het vak, zoals een student-led seminar, een eindpresentatie en een reflectieverslag, die met voldoende/ onvoldoende zullen worden beoordeeld. Een voldoende is vereist om het vak af te kunnen ronden. Deze opdrachten kunnen eenmalig herkanst worden indien zij onvoldoende zijn. Indien de docent het op praktische gronden nodig acht, kan deze herkansing middels een vervangende opdracht plaats vinden.

Literatuurlijst

De studenten kopen het volgende boek (via studievereniging of boekhandel):
Van Berkel, K. & Manickam, A. (2019). Wicked world: Systeminnovatie voor complexe vraagstukken. Groningen: Noordhoff Business.
Overige literatuur wordt bekend gemaakt in de Syllabus en zal beschikbaar zijn via de Universiteitsbibliotheek.

Inschrijven

Zie 'Praktische Informatie'

Rooster

Zie 'MyTimetable'

Contact

Ellen van Reuler
a.a.h.e.van.reuler@fsw.leidenuniv.nl(mailto:a.a.h.e.van.reuler@fsw.leidenuniv.nl)

Opmerkingen

Dit vak biedt studenten met interesse in maatschappelijke vraagstukken een uitgelezen kans om de kennis en vaardigheden die zij tijdens hun studie opgedaan hebben verder te ontwikkelen en in een praktijkgerichte context in te zetten. Voor het vak wordt niet veel literatuur voorgeschreven, maar studenten zullen zelf - in groepen - het vraagstuk gaan onderzoeken. Dit vereist dat je je actief inzet om het vak tot een succes te maken en ook naast de vaste bijeenkomsten beschikbaar bent om met je groepsgenoten samen te werken. Schrijf je alleen in voor dit vak als je dit commitment aan kan en wil gaan. Mocht je hierover vooraf vragen hebben, stuur dan gerust een mail aan de docent.